Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Tuesday, April 29, 2008

Catatan seorang gadis bernama Noraidah Mustaffa.

Jam dah puklu 9.00am, aku smepat pgei ke dapur mulah berkfes. Tekenag kaat kawna ku madha diirk ku seurang yg pebengaruh sila.Aku cuma mmapu teseynum ajak."ktiak smepat ski maakn kanbim maerk??!!" kaat kawna ku smabil maakn celeket. "ski smepat kamke kuh!!"kaat ku maanjk. Hihihi..pnadei tetka iondah aku naggar menejer ku teguguk tadk. Sakij jaj buirt lekaj guguk huh. Auk la sik.Erm... utak ku malei.. dari tadk mala miikr sigej benda."Biri lambang perpaduan negara ka?"..kaat ku lam ati. Tringat ku pesna si Naza Hisham maerk. Nya madha keehun doreng sadap. Numkin sebaP urnag nya paande masaj >.<

Ritoj kuku kuu kalre mirajh. cak wak laj. Menyin-menyin jaj. Patut rami maik laki prati-prati. Takuj juaj ku kenaj prati. Asa mok berkukut rah konter. sib biat ada daj genglobob. Jahar ad pantak ej. Mesti maik takuj gnan sidka."Eihh bla ku moj gnecek bra rah dbah nun"..kaat ati ku glisah. Ku takuj sale absi laj. Hahahaha mala ku tetka lam ircm naggar olah pakpuj gnan naau. Plej2 jaj olah daktuk!! hahahah..Baynak kawna ku lam ircm nun. Farajsays brulah juaj. Amin mala lo,er ej ls ku sik paahm ae! Ewna terkimak-kimak hahahaha smepat ostolia kengeru!! Ad mukaj kede Adtecj kompitre sapler kompitre sebis. A1, Jaun Umar, apsi chiroe, Wee Kurt Cobian, awya senmuter,..eh rami ae!!..Bah..tutup kede loj! lak catta agij situk.

Tata -.-

Sekain,
Majnot.


Papan itam ditulis oleh Noraidah aka Manjot

Sunday, April 27, 2008

Dunia kini didepan jamban anda, Semesti nya Brita Tibi 14

Samekom, dan salam kapalselam kepada suma. Saya Ahmad Labuk dari Tibi 14. Berikut adalah intipati berita penting untok hari tok:

Brita tempatan:
1.Kes bunoh katak ijo.

2.Pesta Kuching - 14,000 loarbib untok ditempek ke muka.
3.Koperasi kicap tebakar.
4.Pilihanraya umum - 11 menteri dikuatiri besomet.

Brita dunia:
1.UK bakal pengeluar rusip dunia.

2.Bush meli berus gigi rona pink.
3.Isu perang Iraq - Kerajaan mengharamkan pistol aek.
4.Konflik Jepon Korea - Penyelesaian melalui doremon.

Samekom. Mula-mula brita tempatan.

1. Kes bunoh katak ijo -Smalam pulis tlah menangkap kira-kira 14 urang saspek berikutan melantak katak ijo nok coba nyeberang jeraya rah kampong Ajibah Abol dekat ngan kedei Tonghin. Menurut sumber, katak ijo itu merupakan plajar Universiti Tonghin dalam jurusan IT dan merupakan satu-satunya plajar paling ijo dan puro. Kejadian yang berlaku kira-kira jam 4.14pm smalam tlah disaksikan oleh 144 urang yang terdiri daripada tokey Tonghin, mak datin-mak datin, plajar-plajar dan Seripah Jenab. Kes masih dalam siasatan.

2. Pesta Kuching -Penganjur pesta, Datuk Wan Tu Tri tlah menyediakan kira-kira 14,000 loarbib untok ditempek ke muka sidak plancong sebagai tanda bermulanya pesta. Mengulas ucapan Datuk Wan Tu Tri yang bebunyi "Errr....sayaa...errr..no komen". Pesta Kuching yang akan bermula pada musim sejok akan berlanjutan slamak 4 bulan. Dijangka kira-kira 14,000 plancong akan membanjiri Kuching yang terdiri daripada plancong penan Eropah, dan urang dusun UK.

3. Koperasi kicap tebakar -Koperasi kicap di jalan Stampin, Matang tlah tebakar dimana sekurang-kurang nya sigek kotak tisu cedera parah. Bomba tlah bekejar ke tempat kejadian dan bejaya memadamkan api sambil makan biskut perisa cekelet. Kerugian dianggarkan kira-kira RM1.35sen. Tuan punya koperasi, Mat Jahar ketika ditemui dalam keadaan malat sambil meminta pihak atasan supaya membayar kerugian yang di hadapi nya.

4. Pilihanraya umum -Menteri petahanan smalam tlah membahaskan kekuatiran beliau tentang 11 menteri kabinet nya yang berkemungkinan nginang somet. Menurut sumber, tindakan undang-undang munkin akan dikenakan kepada menteri kabinet itu. Somet mereka munkin akan dicukor dan dipos ke luar negri. Satu petisyen daripada salah sorang ahli kabinet tlah di ajukan kepada DYMM AGUNG meminta supaya undang-undang mengecop daie makei stampad diperkenalkan.

Kini kita beraleh ke brita luar negri.

1. UK bakal pengeluar rusip dunia -Menteri sosial UK tlah membuat liputan akhbar dan menyatakan kesediaan negara untok menjadi pengeluar rusip terbesar dunia. Sehingga haritok, UK tlah memblanjakan kira-kira 4 juta paun sterling dalam bidang R&D rusip. Rusip memang merupakan makanan asasi penduduk UK, dimana sebahgian penduduk amat gemar rusip dipalit ngan ruti paun untok hidangan bekpes di awal pagi.
2. Bush meli berus gigi rona pink -Presiden Amerika, Bush tlah meli berus gigi rona pink disebuah supermarket marek. Menurut sumber white house, Bush dah lamak ngidam berus gigi rona pink kerna nampak sweet dan feminin. Sluruh akhbar Amerika telah membuat liputan secara besar-besaran tentang berus gigi tok. 4 urang bodigad tlah ditugaskan untok mengawal berus gigi Bush, setelah terdapat beberapa cubaan untok membunoh berus gigi tersebut.


3. Isu perang Iraq -Kerajaan iraq hari tok tlah mengharamkan penggunaan pistol aek kerna hampir sparuh penduduk Iraq menjadi mangsa baju lebor-laor dan basah berikutan militan bersayap diketeyak membuat serangan mengejut nembak pistol aek. Dalam serangan terbaru, kira-kira 14 urang terbeylak kerna suka nak meylak dikpun.

4. Konflik Jepon Korea -Konflik yang tlah belanjutan slamak 14 taun munkin akan beraher di mana kerajaan Jepon sedia menghantar Doremon untok berondeng. Menteri Jepon dengan tegasnya tlah mengulas,"Kamek amat berbanggalah kerna Doremon sanggup menjadi duta mekurang ke Korea nun..dan sebagei ganjaran nya, loarbib akan ditempek rah muka doremon klak". Doremon dijangka akan menyampeikan kira-kira 14 kotak kondom kepada menteri Korea setiba nya beliau di Seoul klak.

Sekian sahaja ulasan brita Tibi 14 dan slamat malam.


Gamba Ikhsan Tibi14

Surat Cinta

Seripah Jenab,
No.14 Jalan Ulu sempadi,
Projek kandang manok bertibi,
Ulu Sempadi,sarawak, Malaysia.

PERKARA: SURAT MEMOHON BERCRITA/ BERSUSEY DENGAN GEREK TERCINTA

Duhai Adinda,
Kehadapan kekasehku yang kejeron adinda Seripah Jenab tokey manok. Adalah kekanda nulis surat tok kerna kekanda nak bercrita dikit hal dirik kekanda nok berada di perantauan tok. Kekanda kinek tok rah cc yang bayaran nya sejam kira-kira 4ringgit. Kekanda ritok makei loar jin rona engkodok dan baju t'shirt rona itam betulis "Boy Landeh". Sebab yalah kekanda ritok rasa gap jak turun pasar.


Adinda,
nektok cuaca sitok nang teramatlah panas. Kekanda turun dari umah tadik sempat makei kasut tinggi leder kulit itit beli rah tambi rempah minggu ya tek. Ketak-ketok jak bunyi kasut kekanda. Bangga juak lah kekanda koh. Sik lupak juak, kekanda makei stokin belang2 nok dibeli adinda 14 taun yang lalu.

Adinda,
Kelihatan 2-3-14 ompuan dari tadik njelin kekanda. Munkin kerna kekanda ensem dan ngesep kali. Namun kekanda ilek2 ajak. Kerna kekanda tauk diri ku amat bermakna. Kekanda nang paksa jual mahal juak. Adinda Seripah Jenab jangan lah riso ngan kekanda sitok. Walaupun banyak dugaan kerna ompuan kacak2 sitok, kekanda akan balit umah cepat2 dan melepaskan tensi dalam jamban.

Adinda,
kekanda nektok dah berambut panjang, bulu tlinga panjang dan bulu keteyak panjang. Mata kekanda becelak itam, lubang idong sengaja bengap-bengap kembang, biber, kuku, gigi dan lubang pusat di cat itam. Mun adinda nanggar kekanda nektok, mesti adinda setud. Sebna nya kekanda dah ngekot pesen nektok bah adinda eh. Maklom lah, keja di perantauan tok paksa la kita ngekot pesen tek nak. Mun adinda mok tauk, pesen tok tek nang pemos sitok.Nama pesen tok tek adalah `pesen elmo'. Kira kekanda dah jadi 'elmo-boy' lah tek. Di samping ya, kekanda udah betebok tlinga, geruk dan palaktut. Rah tlinga kekanda ngantong periok, rah geruk kekanda ngantong blender dan rah palaktut kei kekanda ngantong taman kain.

Adinda,
Adinda kinek tok masih ngechet lam irc kah? Taun ya tek kekanda ada masok irc, kekanda nak carik adinda bah.. tapi sik nampak pun. Namun kekanda sempatlah masok chenel #klsex kerna atang kenja. Skali agik adinda janganlah riso ngan kekanda sitok. Kekanda sik pandei main ompuan. Abis kowat pun, burit kawan laki kekanda juak lah jadi bahan sondolan.

Adinda,
Di kala kekanda sik keja dan diam teperok sorang-sorang di umah nun, kekanda akan molah ektibiti yang berpekdah seperti main pingpong ngan tong uras, nikam tapak rah luar penjan, melok tiang lampo, dan mulei2 bigik pusak jiran. Kebiasaannya, ektibiti tok akan bermula dari tengahari sampei lah ke magrib. Sebab yalah sik eran mun jiran seblah nangga bigik pusak sidak mirah. Adapun kekanda ektip camtok, namun kekanda sik lupak mengerjakan kewajipan kekanda sebagei manusia. Jadi, seblom memulakan ektibiti.. kekanda akan ngetok pintu jiran dan betandak cina rongan pabila jiran mukak pintu.

Adinda,
Nampaknya kekanda udah telebih masa dah tok. Jadi, kekanda menyetopkan lok email tok okeh adinda? Buat adinda Seripah Jenab disinun, semoga bisnes manok adinda sentiasa mendapat sambutan. Kekanda cadangkan supaya adinda mekapkan manok ya, pakei kan lipstik, tempek foundeshen, pasya iklankan manokya lam tv3. Adinda jagalah dirik ya bait2. Jangan lupak mun bekemeh, tundun cuci bersi-bersi.

Sekian lah adinda, salam sejarahtentera dan cau bebeh!~

Yang Ngesep,
Udin Kalan.