Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Tuesday, January 20, 2009

Kepantunan Banjir

Hai! bertemu kembali kita diruangan kerepak-kerepak bersama Pakpuj. Jadi, tentu pembaca merasa teruja bila nangga penampilan terbaru tema blog Pakpuj kan? kan?.. Haaa semperna hari raya taun baru 2009 tok, Pakpuj nang sengaja lah nukar tema tok... kerna, Pakpuj rasa.. rasa oren lah.

Jadi, duak tiga patblas minggu ya tek.. sluroh manusia dikejutkan dengan kejadian banjir besar nok melanda bahgian Sarawak. Setelah hampir 14 juta taun kita sik kenak banjir kedak tok. Ada juak Pakpuj nenga crita urang-urang tua, munkin tok angkara 44 ikok boyak nok begasak jak bekemeh siang malam. Hishhh macam-macam jak hoh. Jadi, demi menghormati musim banjir tok tek.. Pakpuj molahlah sigek kepantunan hasil idea lekak nangga crita biep malam tadik. Marilah kita baca sama-sama okeh!

Ibu mertua ke kedei Nek Milah,
Turun membeli sekilo penjan,
Di bandar kita bejalan ngengkang,
Di dalam banjir kita tekangkang.

Krusi parlimen dibawa blayar,
Masak ruti dalam klambu,
Utang emak disambut meriah,
Jeraya Kuching banjir sudah.

Anak menangis kerna banjir,
Ninek menangis mengenang tom cruise,
Akibat membeli ikan diparit,
Kupi ini sangatlah pait.

Soping komplek rami manusia,
Bejalan sambil mirit bendera,
Banjir di Kuching melanda Miri,
Sedap juak kambin biri-biri.

Mat Banjir pandei memasak,
Memasak pusuk di atas tibi,
Pusuk dimasak tidak dimakan,
kerna tibi dimakan Pusuk.

Persatuan banjir menimbang gula,
Menulis kita sambil berenjut,
semangka berekot meninggalkan pensel,
Menternak sloarbib pekerjaan profesenel.

Sbulan sudah kita bedenyut,
Tiba masa kita bedangdut,
Bedangdut manjak di dalam banjir,
Gunalah geruk untok berpikir.

Ratu dunia ngulam jerok,
Sambil begaruk tandanya ceria,
matlamat banjir amat ketara,
Pinggang Ratu singit ke utara.

Mari kita berguro senda,
Becabut bulu bepicit jerawat,
Bersatu kita melawan lanun,
Tanggar kitak banjir nun.


Ini pantun dak kelab banjir,
Memberik nasihat kerna lapar,
Sengaja kita meng-gostan dirik,
Supaya derma sentiasa diberik.


Bah..ya jak lah pantun banjir sumbangan Pakpuj. Jadi, kepada mangsa-mangsa gejala banjir di Kuching dan kawasan nok berdekatan seperti Jerman, Kutub utara dan Kutub Endon.. di harap semua bersabarlah sementara nunggu bas. Sesungguhnya setiap kejadian, pasti ada parit.. dan setiap parit, pasti ada katak beromen. Jadi, sehingga kita bertemu lagik, majulah negara kerna negara, dan bukan kerna kedei Nek Milah.

Sunday, January 4, 2009

Khabar Dari Bulan

Samekom..
Lamak dah pakpuj sik blogging tok. Almaklom lah.. pakpuj duak tiga bulan tok begasak kuang kuit dari bumi ke bulan.. pa pakpuj nektok dah pindah ke bulan jak. Bak kata urang tua, nak nuka slera lubang perut bah. Bukannya salu kita pindah randah camtok nak?
Jadi, nektok negri bulan bok jak nyambut hari raya taun baru 2009. Biasa lah.. diam rah negri bulan nang ada lambat skit. Pakpuj nak bekemeh pun lambat jak aek kemeh kuar... Yalah serba serbi jak lambat.


Jadi, sempena pakpuj nok dah pindah rah negri bulan tok.. pa kata pakpuj bercrita skit pasal negri bulan tok tek. Haa.. masa mula-mula pakpuj pindah sitok, pakpuj nang asa gumbira juak lah. Sik sangka juak rami dah sidak tambi diam sitok. Jadi, nok nama tambi tok.. nang sik jaoh laa dari masakan kari-kari tok. Jadi.. pakpuj sempat la juak makan kari nok dipolah tambi diam sitok. Dan masakan spesel rah sitok, semesti nya kari chiken gigi..


Rasa nya memang enak! Memandangkan sidak sitok susah mok dapat manok kampong, jadi tambi sitok salu nya akan sedaya upaya nangkap manok bulan jak lah... atau lam bahsa omputih nya.. chiken gigi. Rasa nya pun lebeh kurang kedak manok kampong nok perut dah kenak sumbat ngan tomato lah, minak manok bulan tok ada hensem kit laa.

Di samping ya, pakpuj nektok dah ada geng dah dibulan tok. Rami Muthu namanya. Nang bait tambi tok. Nya pun dah mukak kedei runcit juak rah bulan tok. walaupun rah bulan dah makin senang mok benapas dan oksijen dah makin senang mok dapat, namun Rami Muthu tetap makei helmet palak astronot nya. Bak kata dirik nya, takut tangada jak Tsunami melanda bulan.. jadi sekurang-kurangnya helmet nya ada.. sik muka nya basah kenak Tsunami bah.


Apapa pun.. pakpuj tok gik kepak.. maklom lah..bok pindah juak. Tapi rata-rata.. penghuni bulan tok suma bait-baitlah. Rasa kedak diam rah wonderland jak. Suma bejalan berpegang-pegang tangan.. sik kira melayu, cina, tambi, katak, cicak mahupun unta rona kalas. Suma idup aman damai, gigi hari-hari tegisin. Apabila didalam kesenangan, suma datang membantu ngaruk burit rakan sik kira kecik, tua, mudak, dan asam payak. Dan apabila suma dalam kesusahan.. maka berebut-rebut lah suma nyarong sloarbib rah palak sebagai tanda berkabong. Ahhh...betapa indahnya adat di negri bulan tok.
Jadi,.. dengan kesempatan tok... pakpuj ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA TAUN BARU 2009!!!...