Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Friday, September 26, 2008

Bulan posa yang blur tapi penoh bermakna

Jam dah nunjok kol 1.41am pagi dan aku blom tido gik. Kotan ku gik mikir apa yang berlaku malam tadik.

Jam time ya nunjok kol 10 lalu gia. Aku gik layap berPM ngan kawan-kawanku lam YM nun, bila tangada jak bunyi urang nekan bell rah gate luar umah ku tok. Aku pun alu kuar ngagak gate.. lam ati ku, munkin kawan atau jiran ku ngagak ka.

Bila ku bukak jak gate, ku tanggar ku ada urang tua bejanggut n makei baju bisak-bisak gik tengah nyangkong depan pintu gate. Sambil nya kakar arab ngan aku.. sambil tangan nya molah isyarat seolah-olah nya nak mintak makanan. Aku time ya nang blur abis.. dah la ku sik paham bahsa arab nya,.. tapi ku tauk nya kelaparan. Masalahnya,.. lam utak ku mala jak mikir "Hmm..apa nak ku berik ku ngan urang tua tok? dahla sikda makanan rah dapor nun".... alu laa ngan muka selamba ku madah ngan urang tua ya "Sori..No food".. alu terus ku nutup pintu gate dan masok balit lam umah ku.

Sampei dalam umah.. ku alu terpikir gik.. tang asa bersalah jak ku.. "Hmmm.. kenak la ku nutup gate tek. kesian juak nangga eh. Ermm gus ku merik duit jak ngan urang tua ya". Alu ku amik duit lam wallet ku n terus ku berekot kuar balit.

Bila gate ku bukak balit,.. ku tangga urang tua ya dah sikda gik. Hilang ntah seney tuju. bejalan ku rah jeraya depan umah..ncarik urang tua ya tek. Tapi sik juak ketemu. Maka sik sampei semenet ku ninggal urang tua ya di luar.

Ku sik puas ati,.. alu ku stat enjen keta ku.. alu terus ku musin sluruh kawasan tok.. semata-mata nak carik urang tua ya tek. Tapi nang hampa.. ku sikda terus nemu urang tua ya. Nang hampa kecewa jak rasa. Nang rasa bersalah sampei nektok sebab sikpat merik rezeki ngan urang tua ya tek. :(

Ku siktauk la samada manusia atau malaikat ka yang ku temu ku tadik. Tapi ya sik penting.. kerna sampei nektok ku asa bersalah glak-glak. Berjam-jam ku mikir benda tok.. nang blur utak ku.

K lah.. ku nak pen off lok. Gus ku baca yasin jak.. sedekah yasin ngan urang tua ya tek. Ku harap urang tua ya beroleh rezeki yang lebih bagus gik dari apa yang ku nak berik tadik. Ku harap Allah ampuni kesalahan ku. Memang ku sik sengaja tadik.. tapi yalah tek.. sampei nektok ati ku sedih ngenang benda tok. Okeh lak blogging gik.. salam.

Salam Idilfitri!!~~

Photobucket

Dah kat nak sbulan kita tok berposa.. dan kat nak 3 minggu ku si saor. Nang sik berasa la hoh. Sik saba ku nak balit Kuching tok. Rindu ku nak micit cicak rah dindin bilit ku di umah nun. Rindu ku nak beremei rah rumput depan umah ku nun. Sik saba eh!~

Apapa pun,.. sempena Idilfitri yang bakal menjelang sik lamak gik, ku pohon ampun maaf andainya ada tersalah terterusuk bahsa, tertinjak ayat dan lain-lain semenjak ku pandei blogging tok. Dan masa raya lak,... pesan ku, mun nak main mercun ya, mbak ninek skali ok? (jika ada ninek). Salam Idilfitri dan Maaf Zahir Batin!



* Tok kad raya berbentuk flash sumbangan kamek.org. Kacak hoh ehek..


Need Like this? http://www.kamek.org



Need Like this? http://www.kamek.org

Thursday, September 25, 2008

Kawanku di perantauan ekekek

Ritok tek ku baca blog sorang kawan ku... nok nektok dah di negri omputih nun ekekek. Kakekeke jak ku tetak baca... abis palak ku antok-antok ke dindin ekekeke.. ermm kepak dah ku antok palak tek. Ermm sok paksa nunggah sidak keja kontrek tok.. ngato dindin umah ku,.. retak dah kenak antok ngan palak.

Ermm okeh. Sebna nya kawan ku tok asal urang jepon..tapi lamak dah diam di msia. Pa jepon kalah dolok, kira nya nak balit ke jepon,.. tapi kenak tinggal kapal.. alu sikpat balit jepon gik ehek. Jadi, nektok nya dah rah negri omputih nun lah. Ermm nya nyambong blaja nya. Ermm siktauk juak ku pa kursus di amik nya. Ermm nenga kaba-kaba,.. kursus masak laa. Ermm bagus lah gia,.. dapat jadi kedak chef wan bah.

Nya sinun bok jak 2 minggu lebeh gia lah. Ari-ari begasak jak nya ngempas dikpun run-run nangis ekeke. Ermm munkin rindu nak micit cicak rah dindin bah. Maklom lah.. negri omputih nun bukannya senang mok temu cicak. Ermm ada ku mesan dolok,.. seblom nak gi sinun.. mbak laa sikok duak anak cicak k inang. Pi kawan ku tok bengkeng... madah cicak msia sik stended. Sik pandei makei spek klontet.. dan macam-macam gik lah tohmahan yerRr..

Ermmm..tapi bila ngenang kawan ku tok tek.. teringat lah aku zaman gik mula-mula berhijrah rah negara Arab tok. Ermm mun di msia,.. aku biasa nginang pusak. Tapi bila di sitok, paksa juak lah ku berinang dak unta. Nektok pun, dah kat nak 14 ikok unta ku inang ku dalam umah ku tok.

Mun di msia,.. ilek-ilek jak turun keja. Tapi di sitok, ari-ari turun keja mbak snapang. Maklom lah, takut kenak tembak dak US tek nak. Tapi nektok ku dah ilek skit lah. Turun keja pun dah makei keta tank.

Bah, nak pen off lok. Dah siktauk gik pa nak di padah lam tok. Dan kepada kawan ku nok rah luar negri nun tek... sigek jak lah pesanan aku.. iaitu.... ilek laa... rindok bah diam negri urang. Macam-macam pengalaman bleh dapat bah. Mok mukak tibi crita biep pun pree ehek. Balit msia gik lak dapat terbang gik kei belon besar ehek... Blakang kusi belon ada tibi wooOOo. Air Asia adaaa???... ehek..

Chow chow! ekekeeke.....





*Tok laa muka kawan saya tok tek ekeke.. congek upa hoh ekeke...


kamek.org

*Dan tok salah sorang kawan nok penah ke luar negri, aher nya berjaya jadi superman. Tahniahlah!?!?!

Tuesday, September 2, 2008

Ku Sik Saor!!~~

Lamak dah sik naep eh.. pa gik ngilang dirik reya khokhokho..
Bok muncol gik la ku tok. Ermm... ku sebna nya bok jak bangun tido tok. Duhal masa k saor dah abisss!!!~~ Adehhh..
Jadi, oleh kerna ku simok kelaparan dibulan posa tok.. maka beberapa senaman telah ku lakukan pagi tok tek..agar dirik ku sentiasa segar, cerdit dan menawan. Antara senaman untok ngurangkan kelaparan adalah seperti berikut:

1. Palak di timpak k besen - Senaman tok nang bagus la. Bila besen di timpak ke palak, secara sik langsong jantong kita bedebar2..lantas darah kita akan membekal protein yang secukupnya untok badan supaya kita sik lapa sepanjang posa.

2. Gronong di ikat rah geruk - Senaman tok memang lamak dah ada. Semenjak zaman dak Brooke gik. Bila gronong di ikat rah geruk, urat geruk kita jadi supan alu mengeluarkan zat2 yang secukupnya k badan kita sepanjang posa.

3. Ketep kuku di sanggol rah bulu keteyak - Haaa.. senaman tok memang lah popular di kalangan penyimpan bulu keteyak. Kesan nya kira bleh tahan juak lah. Tapi perlulah kita nyanggol sepenoh jiwa raga. Kerna bila kita nyanggol ketep kuku tok tek sambil run2 nangis, protein yang tekandong dalam bulu2 keteyak akan meresap masok lam perut dan kita akan merasa kenyang sepanjang posa.

4. Palaktut di asah ke tayar - Lakukan senaman tok dengan muka yang eksen. Gasak lah palaktut anda ke tayar slamak 44 kali. Tayar keta mempunyai kandungan glukos, protein, bitamin A, B, C, D - Z yang sangat tinggi. Dengan senaman tok, tiap gasakkan pada palaktut anda akan menghasilkan kira2 44% bitamin masok ke dalam badan anda dan anda akan merasa sehat sepanjang posa.

Bah, ya jak lah tips senaman untok bulan posa kali tok. Perlu juak ingat, setiap senaman tok perlulah kita baca niat lok. Mun sik, sik ngasi nya lak. Jadi, niat nya adalah kedak tok..."Sahaja aku bersenam dibulan posa kerna perut ku cemburu".

Bah, slamat bersenam! Ku nyambong tido lok. Ngantok dah tok... Slamat posa!~..