Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Friday, July 18, 2008

Kegemokan Melanda

Ritok tek ada laa kawan saya nok sorang tok bertanyak, camne nak ngurus badan nya. Yalah kesian juak la nenga nya tek. Tapi apapa pun, kedong kita tok ada pengalaman 14 taun ngajar kambin nukar tayar moto.. kira bleh juak laa nulong kawan saya tok tek camne nak ngurus badan nya.

Berdasarkan pengalaman saya tok tek, nasihat pertama saya adalah supaya sapa-sapa nok merasakan dirik nya dah makin gemok, atau lam bahsa saintipiknya `Ostreolubangperut'; maka cara terbaik untok ngurus badan adalah dengan mengamalkan nunggang ikan lombak-lombak. Memang sik dinafikan, agak susah juak la nak ncarik ikan tok. Walaubagaimanapun, anda boleh ngecek rah pasar ikan dan mintaklah nasihat tokey ikan ya tek. Rilodlah henpon mereka secara pecuma, sebagai tanda anda sayang sidak ya tek.

Bila dah dapat sikok ikan lombak-lombak, maka mulakanlah senaman tunggangan anda. Tungganglah hari-hari. Jangan jerak dan lejuk. Tunggang taem turun opis, tunggang taem gi pasar, tunggang taem nak nangga wayang, dan lain-lain lagik. Memang ikan ya paksa laa keja keras skit. Tapi sik jadi masalah ya. Sekiranya ikan lombak-lombak anda ampus dan kepak, berik lah ia makan abok manok, atau koci kerak.

Sigek lagik senaman berkesan, adalah dengan menggunakan reket bedminton. Ya, saya pasti anda kenal reket nak hoh? Kepada sesapa nok blom ada reket ya, maka wajiblah ia membayar kupon parking lok. Ini kerna, tanpa kupon parking maka sapa lah mereka; dan sapa lah mereka, mereka lah sapa. Sungguh tepat skali pepatah ya tek.

Jadi, sesapa nok dah ada reket ya tek.. maka boleh lah nya start bersenam. Cara nya mudah ajak. Anda hanya perlu nunggang rah ujong reket ya slamak 44 menet sehari. Lakukan tiap-tiap hari. Lakukan masa rah opis, masa tengah mandik atau berak, lakukan masa tengah bermasak, masa melipat kain, dan lain-lain agik. Tungganglah ia slagik nyawa nak nunggang. Insyaallah iboh riso tentang pemakanan si reket ya tek. Kerna mengekot kajian pakar dan doktor ternama, reket sik perlu diberik makan.

Jadi, mudahan jak kawan saya tok tek dapat merenong-renongkan segala tips nok diberik saya tok tek. Cuma diharap jangan lamak glak direnong. Lak julin bigik mata."Tepuk dada, Tanya dada" .. chek kan. Ney tauk dada ya tek pandei klakar balit ngan kita. Ada juak kei teman beloyar.

Bah, stop sitok jak lok. Kit perut ndah tok..nak berak lok. Lak nyambong gik.


Senaman Nunggang Ikan Lombak-Lombak


Senaman Nunggang Reket Bedminton

Blogging Balit Dah Tok...

Hai... lamak dah ku sik blogging tok. Ada kat nak 14 Taun dah.. walaupun pada hakikat nya bok 3-4 bulan jak. Ya lah bila ngabas balit blog ku tok tek, nang dah kedak buah limo kenak kerutis kerak jak upa nya. Berulat-ulat.

Okeh, bulan tok apa best hoh? Mun di prati memena, beberapa bulan tok urang nak begasak klakar pasal minyak nait, barang nait, gelembong nait, gudnait, dan lain-lain lagik. Dari sia mula lah urang berklakar pasal politik.... jeng jeng jeng... POLITIK (18sx sahaja).

Ermm...bagi aku, politik Malaysia penoh rona-roni dan belemak-lemak. Ianya umpama kedak Planta. Cuba kita bayangkan, Planta di palit rah ruti paon.. cecah ngan aek kupi. Paham sik maksud ku? Mun paham,.. bagus lah. Mun sik paham,... bagus juak lah. Kerna aku sik paham juak ehek.

Jadi, coba kita ungkit balit tentang Planta tok. Seney sebna nya asal Planta tok. Mun ekot ujian DNA yang penah ku molah dolok,.. bila kita merati memena nama Planta tok.. dan coba kita sebut lamak-lamak. Sebut camtok:

"Planta...Planta...Planta...Planta...Planat..Planat...Planet...Plenet..... berenti!!"

Ada nangga sik ayat ya? ayat nya betukar jadi Plenet!. Dan mun ekot lam bahsa urang tua dolok-dolok marek nak,... reti Plenet tok adalah `Bulan'. Maka sahlah asal Planta tok dari Bulan. Hmmm patut pun Neil Amseterong suka glak berambeh rah bulan. Ya duhal rahsia.

Penah nangga crita Tenspomer sik? Best hoh. Okeh, balit ngan crita asal kita tek. Mun ekot adat dan budaya kita tok, Planta ada banyak maksud. Bergantong ngan camne rupa ayat ya lah. Tok ku merik contoh ayat:

1. "Ketulahan juak miak ya, Planta kita di bisak nya!" Komplen si Timah ngan katak puro rah tepi parit ya.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Buku Resepi lamak (skurang-kurangnya 44 taun)

2. "Ludin, lak kain ya Planta-Planta kan rah luar okeh?" Kata Mak JenaP sambil nyinsin tapeh nya sengan keteyak.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Penyepit rona kunin sahaja

3. "Kesian ku nangga miak ya, paksa juak mekurang nganta nya ke Planta" Kata Seman dalam nada separoh ngegeh.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Spetar/ Spital/ Hospital

Jadi, ya jak lah serba sikit pengenalan ngan ayat-ayat Planta tek. Jadi, berbalit pada isu Malaysia umpama Planta tek... berdasarkan fakta-fakta nok atas nun, boleh la kita madah yang hampir 94.44% Planta tinggal slesa lam petais. Bagus juak lah camya hoh. Rejeki sidak ba hoh.

Bah, lak sambong crita lain gik. Kit perut nak berak tok. Bak kata pepatah,"Ke hulu kita berakit ketengah, Pajoh jak lah rakit ya".


Thursday, July 10, 2008

Hasan Jejaka Temunek

Hasan merupakan seorang jejaka temunek yang taat. Kerna kelazatan sup pusuk kak seripah, hasan amat di hormati dikalangan masyarakat Kampong.

Satu hari, hasan berasa kurang slesa kerna belom bertemu raja di kampong nya. Lantas hasan menuju ke istana ngadap raja."Wahai hasan jejaka temunek yang taat, apakah gerangan kamuk datai situk?".. kata raja dengan muka bengis nya. Hasan alu menjawap... "Adapun patik jejaka temunek, namun patik mintak motobaek".

Lantas raja pun menghulurkan sebuah motobaek Yamaha kepada hasan. Hasan amat gumbira lantas nyetat enjen motobaek nya lalu nekan minyak lalu melantak tanggak istana lalu eksiden dasat. Motobaek hasan putus duak, tebakar, meletup bertubi-tubi, remok abis, enjen pecah, keta berhampiran ancor remok, lori tebalit, jematan runtoh, dan lain-lain agik nok dasat. Mayat hasan sik nampak gik dah, jadi abu, angus, mengerikan, dasat!

Motip of de stori = Jika inginkan tosikal, belilah dikedei tosikal. Jangan ngadap raja. Kerna lom tentu tanggak istana ya slamat.




Kelihatan penduduk kampong gik betenggek atas motosikal Hasan