Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Tuesday, January 20, 2009

Kepantunan Banjir

Hai! bertemu kembali kita diruangan kerepak-kerepak bersama Pakpuj. Jadi, tentu pembaca merasa teruja bila nangga penampilan terbaru tema blog Pakpuj kan? kan?.. Haaa semperna hari raya taun baru 2009 tok, Pakpuj nang sengaja lah nukar tema tok... kerna, Pakpuj rasa.. rasa oren lah.

Jadi, duak tiga patblas minggu ya tek.. sluroh manusia dikejutkan dengan kejadian banjir besar nok melanda bahgian Sarawak. Setelah hampir 14 juta taun kita sik kenak banjir kedak tok. Ada juak Pakpuj nenga crita urang-urang tua, munkin tok angkara 44 ikok boyak nok begasak jak bekemeh siang malam. Hishhh macam-macam jak hoh. Jadi, demi menghormati musim banjir tok tek.. Pakpuj molahlah sigek kepantunan hasil idea lekak nangga crita biep malam tadik. Marilah kita baca sama-sama okeh!

Ibu mertua ke kedei Nek Milah,
Turun membeli sekilo penjan,
Di bandar kita bejalan ngengkang,
Di dalam banjir kita tekangkang.

Krusi parlimen dibawa blayar,
Masak ruti dalam klambu,
Utang emak disambut meriah,
Jeraya Kuching banjir sudah.

Anak menangis kerna banjir,
Ninek menangis mengenang tom cruise,
Akibat membeli ikan diparit,
Kupi ini sangatlah pait.

Soping komplek rami manusia,
Bejalan sambil mirit bendera,
Banjir di Kuching melanda Miri,
Sedap juak kambin biri-biri.

Mat Banjir pandei memasak,
Memasak pusuk di atas tibi,
Pusuk dimasak tidak dimakan,
kerna tibi dimakan Pusuk.

Persatuan banjir menimbang gula,
Menulis kita sambil berenjut,
semangka berekot meninggalkan pensel,
Menternak sloarbib pekerjaan profesenel.

Sbulan sudah kita bedenyut,
Tiba masa kita bedangdut,
Bedangdut manjak di dalam banjir,
Gunalah geruk untok berpikir.

Ratu dunia ngulam jerok,
Sambil begaruk tandanya ceria,
matlamat banjir amat ketara,
Pinggang Ratu singit ke utara.

Mari kita berguro senda,
Becabut bulu bepicit jerawat,
Bersatu kita melawan lanun,
Tanggar kitak banjir nun.


Ini pantun dak kelab banjir,
Memberik nasihat kerna lapar,
Sengaja kita meng-gostan dirik,
Supaya derma sentiasa diberik.


Bah..ya jak lah pantun banjir sumbangan Pakpuj. Jadi, kepada mangsa-mangsa gejala banjir di Kuching dan kawasan nok berdekatan seperti Jerman, Kutub utara dan Kutub Endon.. di harap semua bersabarlah sementara nunggu bas. Sesungguhnya setiap kejadian, pasti ada parit.. dan setiap parit, pasti ada katak beromen. Jadi, sehingga kita bertemu lagik, majulah negara kerna negara, dan bukan kerna kedei Nek Milah.

Sunday, January 4, 2009

Khabar Dari Bulan

Samekom..
Lamak dah pakpuj sik blogging tok. Almaklom lah.. pakpuj duak tiga bulan tok begasak kuang kuit dari bumi ke bulan.. pa pakpuj nektok dah pindah ke bulan jak. Bak kata urang tua, nak nuka slera lubang perut bah. Bukannya salu kita pindah randah camtok nak?
Jadi, nektok negri bulan bok jak nyambut hari raya taun baru 2009. Biasa lah.. diam rah negri bulan nang ada lambat skit. Pakpuj nak bekemeh pun lambat jak aek kemeh kuar... Yalah serba serbi jak lambat.


Jadi, sempena pakpuj nok dah pindah rah negri bulan tok.. pa kata pakpuj bercrita skit pasal negri bulan tok tek. Haa.. masa mula-mula pakpuj pindah sitok, pakpuj nang asa gumbira juak lah. Sik sangka juak rami dah sidak tambi diam sitok. Jadi, nok nama tambi tok.. nang sik jaoh laa dari masakan kari-kari tok. Jadi.. pakpuj sempat la juak makan kari nok dipolah tambi diam sitok. Dan masakan spesel rah sitok, semesti nya kari chiken gigi..


Rasa nya memang enak! Memandangkan sidak sitok susah mok dapat manok kampong, jadi tambi sitok salu nya akan sedaya upaya nangkap manok bulan jak lah... atau lam bahsa omputih nya.. chiken gigi. Rasa nya pun lebeh kurang kedak manok kampong nok perut dah kenak sumbat ngan tomato lah, minak manok bulan tok ada hensem kit laa.

Di samping ya, pakpuj nektok dah ada geng dah dibulan tok. Rami Muthu namanya. Nang bait tambi tok. Nya pun dah mukak kedei runcit juak rah bulan tok. walaupun rah bulan dah makin senang mok benapas dan oksijen dah makin senang mok dapat, namun Rami Muthu tetap makei helmet palak astronot nya. Bak kata dirik nya, takut tangada jak Tsunami melanda bulan.. jadi sekurang-kurangnya helmet nya ada.. sik muka nya basah kenak Tsunami bah.


Apapa pun.. pakpuj tok gik kepak.. maklom lah..bok pindah juak. Tapi rata-rata.. penghuni bulan tok suma bait-baitlah. Rasa kedak diam rah wonderland jak. Suma bejalan berpegang-pegang tangan.. sik kira melayu, cina, tambi, katak, cicak mahupun unta rona kalas. Suma idup aman damai, gigi hari-hari tegisin. Apabila didalam kesenangan, suma datang membantu ngaruk burit rakan sik kira kecik, tua, mudak, dan asam payak. Dan apabila suma dalam kesusahan.. maka berebut-rebut lah suma nyarong sloarbib rah palak sebagai tanda berkabong. Ahhh...betapa indahnya adat di negri bulan tok.
Jadi,.. dengan kesempatan tok... pakpuj ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA TAUN BARU 2009!!!...

Wednesday, December 3, 2008

Koleksi Musim Banjir 2008!

Halop!.. pakabar kitakurang tek? Pakpuj arap.. suma sehat dan gik tengah ngorek taik idong lah.

Hari tok, pakpuj nak pomot sikit laa hal barang-barang nok kinektok tengah hangat di pasaran. Jadi, sekurang-kurangnya.. kita dapat apdet dirik kita setarap ngan dak omputih rah sinun lah hoh.

Jadi, mun ekot.. memang banyak lah benda-benda nok baru nektok.. tapi pakpuj ambik nok kacak dan murah jak lah. Neylah tauk kitakurang bekenan alu kejeron nak meli tek nak ehek. Bah,.. pakpuj simok nak potpetpotpet panjang glak.. jadi,... juhh kita nangga list barang-barang tok tek.

List barang atau eksesori terkini (Koleksi Musim Banjir 2008)

1. Loarbib bersantai koleksi Tommy Durian.
- Serlahkanlah penampilan seksi mu dengan koleksi musim banjir 2008 Tommy Durian. Di datangkan dengan rona ijo terang, ijo tua, ijo ngkodok, dan ijo tua. Harga di atas jalan: RM5400.00 SAHAJA. (Beli sedozen dan percuma sigek berus cat)


2. Pewangi wanita koleksi Isse Miyakin.
- Haruman wanita yang bisa menyemarakkan nafsu kaum lelaki. Dengan adunan bauan stroberi, milo, kupi, teh dan ikor kerbo tua. Rupabentuk botolnya yang amat menawan sebagai koleksi anda di hari tua. Harga di atas jalan: RM1444.00 skilo SAHAJA.


3. Klip rambut koleksi D&G (Dolah & Gaban)
- Serikan penampilan rambutmu dengan klip koleksi Dolah & Gaban. Di datangkan sepasang komplit dengan tali di tengah untuk memudahkan anda menjemor loarbib. Rakan anda pasti terpegun melihat keayuan anda. Harga di atas jalan: RM11400.00 SAHAJA.


4. Gincu bibir koleksi Maybelijak.
- Berginculah sambil bertukang. Gincu yang di datangkan khas dengan tukul pasti menampakkan lagi daya feminin kaum wanita. Harga di atas jalan: RM3800.00 SAHAJA. (Sementara stok masih ngegeh)


5. Anak patong pengantin koleksi Baghbie Doll.
- Hadiahkanlah anak gadis anda dengan patong puteri ayu jelita koleksi Baghbie Doll. Dicipta dengan penoh teliti dan hampir menyerupai seorang manusia sebenar. Anak gadis anda pasti menghargai anda. Harga di atas jalan: RM2200.00 SAHAJA (Warning-Choking Hazard. Rebus dahulu seblom makan.)


6. Mainan Kawalan jauh koleksi Temunek.
- Amat sesuai untuk anak lelaki. Reket bertlinga di datangkan khas dengan alat kawalan jauh supaya memudahkan anak anda bermain tenis. Tenis boleh dikawal sehingga 44km jaohnya. Harga di atas jalan: RM5600.00 SAHAJA (Bateri sik included)


7. Kasut sukan koleksi Glukoste.
- Amat sesuai buat remaja masakini. Koleksi kasut Glukoste pasti akan menyerlahkan penampilan macho kaum lelaki. Tumit khas yang di cipta setinggi yang boleh, membantu anda bejalan selesa dengan kaki umpama penari ballet. Harga di atas jalan: RM3000.00 SAHAJA (Beli spasang dan percuma sbotol kicap)


So, camne tek? murah jak kan? Jadi, ya jaklah yang pakpuj dapat pomot ngan kitakurang. Jadi, sementara gik sale tok.. pakpuj sarankan kitakurang beli lah nok dah di list oleh pakpuj tok tek... supaya nampak apdet dan ngekot aliran zaman nektok. Bah,... pakpuj ngundor dirik lok.. Samekom dan slamat bersopping!

Monday, December 1, 2008

Kata-kata Kiasan

Hi!.. pakpuj muncol lagik ehek. Dan kali tok pakpuj nak eksplen pasal 'Bahsa Kiasan'.. atau lam bahsa omputih nya `De Klebars'. Jadi, munkin rami yang masih sik paham lah tentang bahsa kiasan nok salu kita nenga. Jadi sikpa, pakpuj tok nang terre lah bab bahsa kiasan tok. Jadi mari ari tok kita blaja bahsa kiasan okeh?..

Blaja Bahsa Kiasan:

1. Sepandai-pandai tupei melompat, ahernya stuck.
- Maksudnya: Seandainya kita meli sikok tupei, pastikan kita sumbat nya rah celah kusi. Tandah jak nya setak sia sampei nya blagu dangdut.. bok kita madat idongnya ngan kacang kuda.


2. Harapkan pagar, pagar gik main beskal.
- Maksudnya: Seperti seorang ibu yang sayangkan anaknya, kedak ya lah terjadinya ngan pagar tok. Kira, pagar bok jak dapat beskal baru nok dibeli oleh mak pagar... lalu lah pagar sampei nektok ari layap ngan beskal nya ya. Jadi, kesimpulannya.. berhati-hatilah ngan pagar nektok. Jangan sampei nya kecik ati.


3. Berakit-rakit ke ulu, ahernya sampei ke bulan.
- Maksudnya: Mun kita rajin berakit ke ulu, pasti kita akan sampei ke bulan. Jadi, jangan sangka roket jak dapat nait ke bulan nun.


4. Seperti kacang lupakan loarbib. (loarbib = sloar dalam)
- Maksudnya: Urang nok suka makan kacang, sik semestinya makei loarbib. Jadi, pastikan seblom makan kacang dengan rakan-rakan,.. tilit-tilit lah dalam sloar sidak. Mun dapat, padat-padatkan kemera dalam sloar sidak dan ambiklah gambar banyak-banyak.


Okeh, ya jak lah lok yang pakpuj dapat ngajar ngan kitakurang. Pakpuj nak gi Ostolia lok.. nak julok buah dabei sinun. Sidak madah sinun dah musim nya koh. Bah.. samekom!..

Sunday, November 30, 2008

Mari Molah Kek!

Hai... lamak dah sik jumpa ehek. Ritok pakpuj atang rajin.. haaa... rajin nak ngajar kitakurang cara-cara molah kek! Hahhhh??...apaa??? pakpuj pandei molah kek????

Aok...pakpuj memang terre molah kek ehek. Dan kali tok, pakpuj akan ngajar camne cara kita nak molah kek karipap! Okeh, untok resipi kek karipap tok... maka perlulah kita meli bahan2 seperti berikut:

1. 4 kilo bawang mirah besomet.
2. 7 igek telor manok aek tawar.
3. 400 kilo garam yang telah di jemor.
4. 444 kilo gula yang telah di jemor.
5. 1 botol pewarna tiruan yang dibenarkan belombak.
6. 2 ketol ais yang telah di jerok.
7. 8 tandan pisang penyet.

Cara-caranya:
Mula-mula, kita amik 4 igek tukol besi.. pangkong palak dikpun seblom kita susun-susunkan dalam kuali kita seperti gamba nok di debah tok..


Kemudian, kita tuang kicap masin lam kuali... kita gaol2 sambil ngoreng. Gorenglah sampei itam supaya aroma akan nait dan ini akan membantu kita benapsu untok makan kek karipap tok tek. Amik semua pisang penyet ya tek, tutok-tutokkan makei palaktut kita.. lepas ya susun-susunkan rah depan pintu umah jiran.

Setelah selesei suma ya, kita amik apapa jak dagin yang kita suka pakei inti kek karipap tok klak. Jika kitakurang suka dagin yang nyaman, rangup dan menawan.. maka pakpuj cadangkan lah supaya kitakurang makei dagin nok besar-besar kit. Jadi, untok masakan pakpuj tok.. pakpuj akan menggunakan dagin gajah..


Setelah dapat dagin tok tek, maka blend lah dagin ya idup-idup.. dan pastikan di campor skali ngan adunan nok dalam kuali ya tek. Blend lah adunan ya slamak 4 hari sampeilah nya belendir. Mun rasa-rasa blender ya berasap kedak nak meletup, maka pelok lah ia erat-erat dan dengan penoh kasih sayang. Balutlah ia dengan pempes sekiranya perlu.


Siap jak suma ya.. maka balutlah adunan ya tek ngan tepong kanji yang telah digasak makei bincu bibey dan tunokkan lah dalam dapor seperti yang pakpuj molah debah tok...


Setelah 4 jam nunggu sampei dapor kita rentong,... maka siaplah kek karipap kita ya tek. Kita boleh lah ngkah semua karipap ya dalam tapak. Mun rasa-rasa mok ngkah dalam cangkir pun bleh juak. sudah semesti nya lazat. Mun ekotkan zaman kinek tok, kek tok memang agak sesuailah pakei kita madat lam mulut pengantin masa rah atas pelamin. Jadi sik perlulah sidak nak molah nasik temuan agik klak.


Jadi untok menghebatkan lagik rasa kek kita tok tek, maka boleh la karipap tok tek di makan dengan minuman kegemaran kita,.. iaitu minuman Serei-Cola.


Pakpuj harap, kitakurang boleh berjayalah molah kek karipap macam nok dipolah pakpuj tok tek. Jadi, pakpuj mintak dirik lok.. lak pakpuj blogging gik. Slamat mencoba!

Tuesday, November 18, 2008

Kamik Kenak TAG!!!!

Okeh...kamik sik sangka kenak TAG agik eh. Haa.. kali tok lain skit TAG nya. Sidak mok nangga camne upe dirik kamik tuk duhal kehkeh.. pas ya paksa juak jawap soklan2 nok susah gik ya.
Tapi sikpa lah... demi TAG tok tek nak, maka kamik turut serta juak lah kehkeh...

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now
- Aaaa tok paham kamik!.. nya mintak gamba kamik eh kehkeh.. haa gitok lah upa kamik..

Photobucket

This is why I'm Hot!

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.
- Uishh kenja juak sidak tuk. Nyuroh Kamik bukak baju sambil berekot! Okeh laa.. jadi kamik ekot juak lah.. ehek

Photobucket

3. Post that picture with NO editing.
- ooOoo..Post laju hoh.

4. Post these instructions with your picture.
- Aihh?..Post opis?


5. Tag 10 people to do this.
- Rona ijo jak ehek.

Friday, November 14, 2008

De Perfect Blend

Hai..slamat berjumpa lagik. Dalam entry kali tok, ada lah miak lam blog nun begasak main tag-tag tok laa. Dan tag kali tok bertajuk `De Perfect Blend' atau makna nya lam bahya melayu iaitu 'Pengisar Terhebat'. Haaa.. apa sebna maksud sidak tok begasak kiak-kaong main main passing-passing nok hal pengisar terhebat tok?

Photobucket

Okeh, mun ekot motip sidak sebna tek.. kira sidak mok tauk sapa yang penah nelan pengisar bah. Jadi, pakpuj pun kira berminat juak lah mok turut serta. Jadi, mari pakpuj mulakan dengan list Perfect Blend Pakpuj....

    - Semangka + Kacang kuda = Pakei inti karipap pergghh nang perfect!

    - Loarbib + Cabik jarum = Nang perfect k hadiah gerek.

    - Pensel + Pusat = Cucok2 pusat kita ngan pensel. Sunggoh nyiluk dan perfect.

    - Keta surong + Kaki kambin = Mejin jak kaki kambin pakei nganti tayar keta surong hoh? Nang perfect!

    - Pizza + Slepar jepon = Pizza berintikan slepar jepon. Ingin coba? Hidangan perfect!

    - Botol sos + Sempu rambut = Kita tukar slera. Ngkah cecair sempu kita dalam botol sos. Perfect nak?

    - Kentang + Batu bata = Timpak2 kentang ngan batu bata. Nang perfect lahh penyek yaa.

    - Aek Sirap + Daun ulan raja = Coba jak berulam makei aek sirap. Sik pedas nak? Nang perfect la.

    Photobucket

    - Berus gigi + Petais = Sapa2 dapat ngangkat petais makei berus gigi, nang nya perfect!

    - Air + Water = Rah stesen minyak ada sainbod tok. Perfect eh.

    - Kamera + Aek cukak = Rendam jak kamera ya lam aek cukak. Neylah tauk tangada jak jadi jerok. Perfect!

    - ijo + puro = Pempem? nang ngenak dan perfect!

    - Ketam + Henpon = Ikatkan henpon rah atas badan ketam pas ya suroh henpon ya vibrate, kita nangga camne upa ketam ya. Uish perfect.

    - Suduk + Kasut = Ngkah jak suduk lam kasut. Seni bah. Perfect hoh.

    - Pelamin + jamban = Kita suroh pengantin besanding lam jamban. Kompom perfect.

Photobucket

Bah, jadi...ya jak lah pakpuj mpun list lah. Jadi, diharap list di atas tok dapat menempatkan dirik pakpuj antara golongan yang penah nelan pengisar. Okeh!..lak blogging gik Samekom!