Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Wednesday, October 29, 2008

Ding Dong Bell

Ritok ku nak crita skit lah pasal bell. Ada urang madah bunyi bell kadang2 menyakitkan tinga. Ermm tapi bagi aku, bell gik masih nyaman di dengar lah. Banyak sebna nya kegunaan bell tok. Mun kita pandei bemasak, bell tok bleh kita masak sampei nya nampak nyaman, dan berslera untok di makan.


Contoh petama tok, kita dapat nangga yang bell telah di penyet2, ditumbok2 supaya membentok kedak rupa dagin. Dan ianya di panggang cam lam gamba ya. Mun nak nyoh nya sedap gik, perah lah ngan limo.. perghhh!!~~ telio ku nangga eh!


Haaa....sigek gik kelebihan bell tok. Kita bleh panaskan lok segala dak bell tok supaya nya cair memena... pas ya kita ngkah la pewarna tiruan supaya nya nampak cam eksrem. Ngkah skit gula.. lam 44 kilo ka.. jadi lah.. supaya nya manis kedak eksrem.

Bah, ya jak lok serba sedikit crita tentang bell tok. jadi, motip op de stori... jangan sangka bell tok jaik. Bagus sebna nya bell tok. Bah!~.. samekom!!



* Imej menunjokkan IronMan lekak beliau kuar dari salah satu restoren nok ngidang bell masak kari.

Tuesday, October 28, 2008

Dolok & Nektok!

Ada sorang kawan ku lam blog nun molah tajok sama kedak tok. Bila ku lekak baca blog nya tek, alu laa tringat juak laa zaman dolok2 marek...sampei laa nektok. Betapa jaoh beza nya aku taem ya. Tap tup tap jak.. dah besar dah ku nektok. Bukan main gik kiut aku zaman gik kecik marek.

So ya lah tek.. aku pun simok lepaskan pluang tok juak.. nak bercrita ngan kitakurg laa zaman2 ku gik kecik marek..sampei laa ku dah besar nektok lah.

Tok masa zaman ku gik kecik marek. Zaman gik tandika lah. Kiut nak hoh. Aku nang suka main rah batu luar umah nun. Mak ku sik nyoh ku bekaol lam umah juak. Lak belendir2 lantei umah oleh ku lak.


Bila umor ku meningkat remaja, secara sik langsong kulit ku betuka jadi keras2. Badan ku pun jadi kin kurus kerin. Ermm munkin ku leka gago bermain bah..sampei makan minum pun sik tentu. Ney ndak mak ku nak bego lah. Tapi biasa la zaman ya nak hoh.

Bila ku dah berakal dan dah besar, bok la ku mula kowat makan. Ndak alah2 jak makan. Skati ku nyumbat jak barang makan. Sik muat lam perut, ku sumbat rah dalam tangan, dalam keteyak, dalam paha, sukut geruk, dan lain-lain agik. Dan aher nya badan ku jadi besar dan berbigik-bigik.

Jadi, kira camya lah tek kesah dirik ku dari dolok sampei lah nektok. Tapi bok jak marek ku nangga dirik ku pun dah tangada pandei tumboh ikor skit rah pinggang blah kerek ku. Hmmm ku asa, munkin aku dah nak betukar rupa agik la hoh. Ya lah gene nak molah hoh. Kedak sorang kawan ku rah sitok, bok jak minggu nun tek betuka jadi tayar. Tedah lok. Tapi kawan ku ya pasrah lah. Nasib bah sik kenak tuka jadi lampin ka hoh. Nak ka malu..ney ndak?

Monday, October 27, 2008

I Could'nt Sleep

Aok, ritok ku nang sikpat tido. Bingong ati ku. Walaupun mata ku berat nak tido, tapi ku sikpat tido. Kenak ku jadi camtok? aku siktauk juak. Belaer2 dah bigik mata ku tok. Tapi masih juak ku sikpat tido. Arrghhhhhh!!!!~~ tensi laa I.

Bah.. nyambong balit keja lok. Mati keja nak tido ndah rah opis tok. Adaa lak sik pasal2 kenak buang keja. Bah bah...Samekom!!~


Ku suka nangga debah keteyak blah kerek nya... kedak propeler. Nampak sik?

Sunday, October 26, 2008

Meeting Yang Menguapkan

Ngantok

Ku bok jak sampei opis. Nang kepak laa ritok. Meeting awal2 pagi gik. Sidak lam bilit meeting pun gik tenguap2..termasok la aku. Mata ku time ya nang gik belaer2.. muka sidak suma kedak alien jak upa.. kotan ngantok.

Ku diat pengerusi mala juak tenguap2. Sikit2 nguap... sikit2 nguap. Pas ya dak enjen-nior lain pun nguap2 juak. Aku tok boh nya laa.. stiap 3 seken KOMPOM nguap. Tapi nasib bait makcik tukang molah aek masok lam bilit.. sambil nguap2 alu nanyak mekurang.."Sir, would you like something to drink?".. alu lahh suma sbulat sora mintak aek kupi.. sambil nguap2.

Lekak ya meeting pun diteruskan. Belaer2 jak bigik mata setiap urang. Mulut ndak alah2 nguap. Kejap2 nguap.. kejap2 nguap. Dan tiba2 jak pengerusi tangada nunggah nama aku.. mintak aku eksplen pasal progress projek.. sambil pengerusi tek tenguap2.

Aku pun alu bangun.. sambil tangan ku nutup mulut kerna gik nguap. Sambil ya bigik mata ku belaer2 lalu mukak plan nok di mbak ku. Kelihatan rona plan ya nampak suram jak. Seolah2 plan ya pun ngantok juak. Dapatku bayangkan plan ya tangada bermulut.. sambil nguap2 jak nya rah depan mata ku yang belaer2 tok. Aku pun alu sikpat nahan mulut ku tok.. alu menguap agik. Kelihatan pengerusi dan enjen-nior lain
menunggu dengan penuh minat.. sambil tenguap2.

Kemudian aku pun membentangkan plan ku rah atas meja, lantas terus eksplen.. "Well,..our progress right now *huUAARRGHHhhh..* is on schedule and if you *HuUUAARGHHHhh..* see that we have moved our site cabin *huuUUARRGHHHhh..* and........." tanpa ku sedari.. suma sidak lam bilit meeting tetido!!. "zzzZZZZZz kROHhh kROHHhh.." saut tuan pengerusi sambil aek lior kecor2 leleh tas meja. Aku cuma mampu berdiri sambil tangan ku sempat megang nok debah ku.. ngato posisi lam lorbib.. setelah dari awal pagi tadik nang layukk jak nya.

Kelihatan Mr. Husam, seorang Enjen-nior yang sangat berpengaruh.. sedang betekong tas meja.. nyaman jak tido. Aku pasrah. Siktauk dah ku camne nak nyambong meeting tok. Adakah aku perlu ngkah mercun lam lorbib masing2 dan menyalakan mercun ya supaya suma bangun balit? Ahhh....memang aku pasrah.

40 menet berlalu.. kelihatan suma agik bederok tido. Aku dengan penoh tenang nunggu makcik tukang molah aek tok datang mbak aek nok di pesan mekurang. Aku lantas begerak dari bilit meeting.. alu nuju ke dapor.. ncarik makcik ya tek. Setiba nya ku rah dapor, alangkah tekejut nya ku nangga makcik ya gik betekong tido rah lantei. Tedah lok. Sikpa lah.. patut pun dari tadik makcik ya mala jak nguap. Aku pun berlalu dari sia sambil tenguap2.

Sejam telah berlalu.. ku asa, tiba masa nya aku kuar dari bilit meeting ya. Suasana opis ya amat sunyik. Suma urang gik nyaman tido. Aku pun terus kuar dari opis ya..masok lam lif. Lif juga dipenohi oleh 2-3 orang yang sedang betekong tido.

Setibanya aku dalam keta, aku pun nyetat enjen alu mula nekan minyak keta sambil narit slimut lam keta ku ya.. alu terus ku tido. Agak-agak sejam gia, bila ku bukak mata.. rupa-rupanya aku dah sampei rah bangunan opis ku pun. Puas juak ku tido lam keta tek. Ilang dah asa ngantok. Sikda gik dah nyawa nak nguap2 ehek.

Bah.. ya jak lok crita ritok. Lak blogging gik. berat nak kemeh juak tok. Samekom!

Saturday, October 25, 2008

Tikamlah Henpon Anda, Tanda Sayang

Begitulah pepatah nok salu kita dengar nektok. Bila kita pikir memena, memang masok akal lah.. lebih2 lagik bagi nok sedang di lamun cinta nektok. Bagi yang baruk jak denga pepatah "Tikamlah Henpon Anda, Tanda Sayang" tok, munkin sudah tiba nya anda sedar dan perlu tauk..sebagai bekalan perhubungan cinta anda agar berkekalan hingga ke Choice Super Mall.

Mun di ekot dari cerita-ceriti urang tua, asal pepatah tok di ambik daripada angkasawan Msia pertama, iaitu saudara P.Maniam. P.Maniam memang lamak dah mukak stol ruti canei rah bulan nun. Saya petik sigek artikel dalam news dolok marek, yang kira-kira berbunyi camtok.. "P.Maniam angkasawan pertama Msia. Cuma beliau tidak mendapat pengiktirafan dari kerajaan Msia kerna beliau tidak raged dan tidak berpakaian seperti angkasawan".

Ruti2 canei yang ngambor di angkasa dipercayai kepunyaan P.Maniam


Okeh, berbalik kepada topik asal tok tek. P.Maniam pernah bercinta dengan seorang gadis di Msia bernama S.Ponipathy. Memandangkan keduak2 mereka tinggal amat berjaohan.. sorang diam rah bulan, sorang diam rah bumi.. jadi P.Maniam alu ngambik keputusan untok meli henpon rah kedei tiap2 bulan.Dan setiap kali henpon di beli, P.Maniam akan nikam henpon ya dari bulan.. terus nuju ke bumi. Dan apabila sampei di bumi, S.Ponipathy akan nangkap henpon ya dan terus baca meses yang dah sedia di tulis oleh P.Maniam dalam henpon ya tek. Kelakuan mereka tok tek berlanjutan lah.. sampei ke tahap gaban di mana suatu hari, aher nya kejadian trajis belaku kepada pasangan tok tek. Henpon yang di tikam oleh P.Maniam dari bulan telah tanpa sengaja terlanding rah palak S.Ponipathy ketika beliau gik nyesah kain baju lalu aher nya beliau meninggal dunia.

Dan semenjak dari ya lah, maka timbul lah pepatah tok tek. Kerna cinta mereka yang sejati, P.Maniam sanggup berkorban tiap2 bulan meli henpon semata2 nak nikam ngan gerek nya di bumi nun. Jadi motif op de stori rah atas tok, andai anda tek sayang ngan gerek anda.. maka jangan lah malu2.. tikamlah sekowat-kowat ati rah pasangan anda. Mun sikpat nikam ari2, kurang2 pun tikam lah sminggu skali ka.. sbulan skali ka.. demi menyemarakkan lagik hubungan anda dengan pasangan anda tek.

Bah, sengan tok jak lok. Lak nyambong gik blog hoh. Samekom!

Friday, October 24, 2008

It's Tiring


Memang...very tiring..dan menyakitkan. Pisok masih agik ku pegang erat rah seblah tangan kerek ku. Kesakitan nok ku rasa nektok sikpat ku gambarkan agik. Mataku dah berlaer2.. muka ku dah mirah padam.. kaki ku dah bergegar.. menahan kesakitan yang amat gilak.

Masa tok lah aku tringat dengan orang2 tersayang.. terutama mak ku. "Mak!!...sakittt!!..tulongggg!!...adohhhh...sakittt!!" jerit ati ku. Sampei bila ku sanggup nahan kesakitan tok. Nyawa ku dah tercungap2. Makin lamak..semakin lemah badan ku. Jarik jemarik ku semakin perlahan-lahan menekan kibod laptop tok. Tapak kaki ku semakin lemah.. kebas..
Ku pohon maaf kepada suma. Ku harap, segala makan minum ku slamak tok di halal kan. Kepada rakan2 yang mengenali ku.. ku pohon keampunan.. aku semakin lemah.. aku semakin sakit.. makin sakit..

Bah.. sik tahan dah tok. Sakit perut tok!!!~..nak berak bah!!!!.. Cungap2 dah lubang burit tok!!!..Lak nyambong gik blog tok! adohhhhh sakit eh. Ya juak pisok tok juak.. dari tadik ku megang. Pajak la. bah! bah!.. samekom!~

Wednesday, October 22, 2008

TAGGED dari kawan: Camney mun bekas gerek kitak orang madah camtok?

Kali tok...kawan saya ada laa merik sebei tok..nya soh laa mekurg tok tek coba jawap soklan2 nok dah disediakan. Jadi, kira lamak juak laa merati nok soklan2 tok tek. Kedong gik pree tok..maka juhh juhh kita coba jawap soklan tok ah..

Macam ney mun bekas gerek kitak orang madah macam tok.

1. Aih, kitak..pa kaba kitak tek?
- Aaa...bleh tahan juak. Pi cak gik rona kalas la..

2. Pegi shoping juhh..

- Jotjotjotjot bunyi ketapi ehek ehek...

3. Kamek masih sayang kitak macam dolok deng!! Sayang kamek juak sik deng?
- Aaaa ayam penyet ehek.


4. Deng, mek dah sampei epot kuching. Mek tunggu kawan mek ambik. Kaktok mek terus agak kitak deng aa..mek da beli ngan kitak famos amos nak kitak paling suka ya deng!
- ooOOo..ermm maluu laahh itak madah mek pemos ehek.

5. Dah berubah Kuching tok owh..hmm..masa kamek di Kuching dolok..sekda pa2 di Kuching tok..eee..The Spring eh..ambik gamba kamek lok deng..masok sekali nama The Spring deng aaahhh..
- Aaaa aok. Kuching pengekspot spring tebesar ehek.

6. Tolong mek polah kerja mek lok deng. Sik pandei mek aih..apa maksud tok owh? Dah jak intenet sekda tok. Lelah kamek mikey dari tadik..dah jak esok mok anta semua tok. Tension kamek!!
- Ehek kenja..ehek..


7. Deng.tok hadiah untuk kitak daripada kamek. Kamek harap..kitak sudi terimak hadiah tok..tanda kamek maseh sayang kitak..
Hadiah kami
- ......


8. Deng..mek balit lok aaa..kelak mek sampei umah..mek SMS kitak deng..mun sekda kredit padah jak..kelak mek beli pakey kitak..
- Ehek.. Im on SMS ehek.....

9. Deng..Ipod ya kacak oh..kitak maok sik? Tangga tak kaler pink ya lok..kacak aih..ju..mek beli k kitak..
- ooOOoo...ermm rona tudong pempem....

10. Deng..dok sebelah kamek kitak..sikboh dudok ngan orang lain..kelak apa ka jadi dengan kitak kelak..tauk jak la orang lain ya..kita sik tauk bah olah nya..
- Mek suka betenggek tas palak itak ehek..

11. Hi denggg!!!
- Ehek deng eh...kami tette lok ehek ehek...

12. Kitak kiyut owh deng?
- yerRRrr... ngenjen keh keh keh...

13. Deng..kamek mok pegi rumah tak..
- Gam gajah ehek ehek..

14. Deng..kamek mok tanyak kitak cgek soklan..kitak seh ada perasaan ngan kamek sik?
- Ehek..tilam katil kami tebal ehek...