Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Wednesday, December 3, 2008

Koleksi Musim Banjir 2008!

Halop!.. pakabar kitakurang tek? Pakpuj arap.. suma sehat dan gik tengah ngorek taik idong lah.

Hari tok, pakpuj nak pomot sikit laa hal barang-barang nok kinektok tengah hangat di pasaran. Jadi, sekurang-kurangnya.. kita dapat apdet dirik kita setarap ngan dak omputih rah sinun lah hoh.

Jadi, mun ekot.. memang banyak lah benda-benda nok baru nektok.. tapi pakpuj ambik nok kacak dan murah jak lah. Neylah tauk kitakurang bekenan alu kejeron nak meli tek nak ehek. Bah,.. pakpuj simok nak potpetpotpet panjang glak.. jadi,... juhh kita nangga list barang-barang tok tek.

List barang atau eksesori terkini (Koleksi Musim Banjir 2008)

1. Loarbib bersantai koleksi Tommy Durian.
- Serlahkanlah penampilan seksi mu dengan koleksi musim banjir 2008 Tommy Durian. Di datangkan dengan rona ijo terang, ijo tua, ijo ngkodok, dan ijo tua. Harga di atas jalan: RM5400.00 SAHAJA. (Beli sedozen dan percuma sigek berus cat)


2. Pewangi wanita koleksi Isse Miyakin.
- Haruman wanita yang bisa menyemarakkan nafsu kaum lelaki. Dengan adunan bauan stroberi, milo, kupi, teh dan ikor kerbo tua. Rupabentuk botolnya yang amat menawan sebagai koleksi anda di hari tua. Harga di atas jalan: RM1444.00 skilo SAHAJA.


3. Klip rambut koleksi D&G (Dolah & Gaban)
- Serikan penampilan rambutmu dengan klip koleksi Dolah & Gaban. Di datangkan sepasang komplit dengan tali di tengah untuk memudahkan anda menjemor loarbib. Rakan anda pasti terpegun melihat keayuan anda. Harga di atas jalan: RM11400.00 SAHAJA.


4. Gincu bibir koleksi Maybelijak.
- Berginculah sambil bertukang. Gincu yang di datangkan khas dengan tukul pasti menampakkan lagi daya feminin kaum wanita. Harga di atas jalan: RM3800.00 SAHAJA. (Sementara stok masih ngegeh)


5. Anak patong pengantin koleksi Baghbie Doll.
- Hadiahkanlah anak gadis anda dengan patong puteri ayu jelita koleksi Baghbie Doll. Dicipta dengan penoh teliti dan hampir menyerupai seorang manusia sebenar. Anak gadis anda pasti menghargai anda. Harga di atas jalan: RM2200.00 SAHAJA (Warning-Choking Hazard. Rebus dahulu seblom makan.)


6. Mainan Kawalan jauh koleksi Temunek.
- Amat sesuai untuk anak lelaki. Reket bertlinga di datangkan khas dengan alat kawalan jauh supaya memudahkan anak anda bermain tenis. Tenis boleh dikawal sehingga 44km jaohnya. Harga di atas jalan: RM5600.00 SAHAJA (Bateri sik included)


7. Kasut sukan koleksi Glukoste.
- Amat sesuai buat remaja masakini. Koleksi kasut Glukoste pasti akan menyerlahkan penampilan macho kaum lelaki. Tumit khas yang di cipta setinggi yang boleh, membantu anda bejalan selesa dengan kaki umpama penari ballet. Harga di atas jalan: RM3000.00 SAHAJA (Beli spasang dan percuma sbotol kicap)


So, camne tek? murah jak kan? Jadi, ya jaklah yang pakpuj dapat pomot ngan kitakurang. Jadi, sementara gik sale tok.. pakpuj sarankan kitakurang beli lah nok dah di list oleh pakpuj tok tek... supaya nampak apdet dan ngekot aliran zaman nektok. Bah,... pakpuj ngundor dirik lok.. Samekom dan slamat bersopping!

Monday, December 1, 2008

Kata-kata Kiasan

Hi!.. pakpuj muncol lagik ehek. Dan kali tok pakpuj nak eksplen pasal 'Bahsa Kiasan'.. atau lam bahsa omputih nya `De Klebars'. Jadi, munkin rami yang masih sik paham lah tentang bahsa kiasan nok salu kita nenga. Jadi sikpa, pakpuj tok nang terre lah bab bahsa kiasan tok. Jadi mari ari tok kita blaja bahsa kiasan okeh?..

Blaja Bahsa Kiasan:

1. Sepandai-pandai tupei melompat, ahernya stuck.
- Maksudnya: Seandainya kita meli sikok tupei, pastikan kita sumbat nya rah celah kusi. Tandah jak nya setak sia sampei nya blagu dangdut.. bok kita madat idongnya ngan kacang kuda.


2. Harapkan pagar, pagar gik main beskal.
- Maksudnya: Seperti seorang ibu yang sayangkan anaknya, kedak ya lah terjadinya ngan pagar tok. Kira, pagar bok jak dapat beskal baru nok dibeli oleh mak pagar... lalu lah pagar sampei nektok ari layap ngan beskal nya ya. Jadi, kesimpulannya.. berhati-hatilah ngan pagar nektok. Jangan sampei nya kecik ati.


3. Berakit-rakit ke ulu, ahernya sampei ke bulan.
- Maksudnya: Mun kita rajin berakit ke ulu, pasti kita akan sampei ke bulan. Jadi, jangan sangka roket jak dapat nait ke bulan nun.


4. Seperti kacang lupakan loarbib. (loarbib = sloar dalam)
- Maksudnya: Urang nok suka makan kacang, sik semestinya makei loarbib. Jadi, pastikan seblom makan kacang dengan rakan-rakan,.. tilit-tilit lah dalam sloar sidak. Mun dapat, padat-padatkan kemera dalam sloar sidak dan ambiklah gambar banyak-banyak.


Okeh, ya jak lah lok yang pakpuj dapat ngajar ngan kitakurang. Pakpuj nak gi Ostolia lok.. nak julok buah dabei sinun. Sidak madah sinun dah musim nya koh. Bah.. samekom!..

Sunday, November 30, 2008

Mari Molah Kek!

Hai... lamak dah sik jumpa ehek. Ritok pakpuj atang rajin.. haaa... rajin nak ngajar kitakurang cara-cara molah kek! Hahhhh??...apaa??? pakpuj pandei molah kek????

Aok...pakpuj memang terre molah kek ehek. Dan kali tok, pakpuj akan ngajar camne cara kita nak molah kek karipap! Okeh, untok resipi kek karipap tok... maka perlulah kita meli bahan2 seperti berikut:

1. 4 kilo bawang mirah besomet.
2. 7 igek telor manok aek tawar.
3. 400 kilo garam yang telah di jemor.
4. 444 kilo gula yang telah di jemor.
5. 1 botol pewarna tiruan yang dibenarkan belombak.
6. 2 ketol ais yang telah di jerok.
7. 8 tandan pisang penyet.

Cara-caranya:
Mula-mula, kita amik 4 igek tukol besi.. pangkong palak dikpun seblom kita susun-susunkan dalam kuali kita seperti gamba nok di debah tok..


Kemudian, kita tuang kicap masin lam kuali... kita gaol2 sambil ngoreng. Gorenglah sampei itam supaya aroma akan nait dan ini akan membantu kita benapsu untok makan kek karipap tok tek. Amik semua pisang penyet ya tek, tutok-tutokkan makei palaktut kita.. lepas ya susun-susunkan rah depan pintu umah jiran.

Setelah selesei suma ya, kita amik apapa jak dagin yang kita suka pakei inti kek karipap tok klak. Jika kitakurang suka dagin yang nyaman, rangup dan menawan.. maka pakpuj cadangkan lah supaya kitakurang makei dagin nok besar-besar kit. Jadi, untok masakan pakpuj tok.. pakpuj akan menggunakan dagin gajah..


Setelah dapat dagin tok tek, maka blend lah dagin ya idup-idup.. dan pastikan di campor skali ngan adunan nok dalam kuali ya tek. Blend lah adunan ya slamak 4 hari sampeilah nya belendir. Mun rasa-rasa blender ya berasap kedak nak meletup, maka pelok lah ia erat-erat dan dengan penoh kasih sayang. Balutlah ia dengan pempes sekiranya perlu.


Siap jak suma ya.. maka balutlah adunan ya tek ngan tepong kanji yang telah digasak makei bincu bibey dan tunokkan lah dalam dapor seperti yang pakpuj molah debah tok...


Setelah 4 jam nunggu sampei dapor kita rentong,... maka siaplah kek karipap kita ya tek. Kita boleh lah ngkah semua karipap ya dalam tapak. Mun rasa-rasa mok ngkah dalam cangkir pun bleh juak. sudah semesti nya lazat. Mun ekotkan zaman kinek tok, kek tok memang agak sesuailah pakei kita madat lam mulut pengantin masa rah atas pelamin. Jadi sik perlulah sidak nak molah nasik temuan agik klak.


Jadi untok menghebatkan lagik rasa kek kita tok tek, maka boleh la karipap tok tek di makan dengan minuman kegemaran kita,.. iaitu minuman Serei-Cola.


Pakpuj harap, kitakurang boleh berjayalah molah kek karipap macam nok dipolah pakpuj tok tek. Jadi, pakpuj mintak dirik lok.. lak pakpuj blogging gik. Slamat mencoba!

Tuesday, November 18, 2008

Kamik Kenak TAG!!!!

Okeh...kamik sik sangka kenak TAG agik eh. Haa.. kali tok lain skit TAG nya. Sidak mok nangga camne upe dirik kamik tuk duhal kehkeh.. pas ya paksa juak jawap soklan2 nok susah gik ya.
Tapi sikpa lah... demi TAG tok tek nak, maka kamik turut serta juak lah kehkeh...

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now
- Aaaa tok paham kamik!.. nya mintak gamba kamik eh kehkeh.. haa gitok lah upa kamik..

Photobucket

This is why I'm Hot!

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.
- Uishh kenja juak sidak tuk. Nyuroh Kamik bukak baju sambil berekot! Okeh laa.. jadi kamik ekot juak lah.. ehek

Photobucket

3. Post that picture with NO editing.
- ooOoo..Post laju hoh.

4. Post these instructions with your picture.
- Aihh?..Post opis?


5. Tag 10 people to do this.
- Rona ijo jak ehek.

Friday, November 14, 2008

De Perfect Blend

Hai..slamat berjumpa lagik. Dalam entry kali tok, ada lah miak lam blog nun begasak main tag-tag tok laa. Dan tag kali tok bertajuk `De Perfect Blend' atau makna nya lam bahya melayu iaitu 'Pengisar Terhebat'. Haaa.. apa sebna maksud sidak tok begasak kiak-kaong main main passing-passing nok hal pengisar terhebat tok?

Photobucket

Okeh, mun ekot motip sidak sebna tek.. kira sidak mok tauk sapa yang penah nelan pengisar bah. Jadi, pakpuj pun kira berminat juak lah mok turut serta. Jadi, mari pakpuj mulakan dengan list Perfect Blend Pakpuj....

    - Semangka + Kacang kuda = Pakei inti karipap pergghh nang perfect!

    - Loarbib + Cabik jarum = Nang perfect k hadiah gerek.

    - Pensel + Pusat = Cucok2 pusat kita ngan pensel. Sunggoh nyiluk dan perfect.

    - Keta surong + Kaki kambin = Mejin jak kaki kambin pakei nganti tayar keta surong hoh? Nang perfect!

    - Pizza + Slepar jepon = Pizza berintikan slepar jepon. Ingin coba? Hidangan perfect!

    - Botol sos + Sempu rambut = Kita tukar slera. Ngkah cecair sempu kita dalam botol sos. Perfect nak?

    - Kentang + Batu bata = Timpak2 kentang ngan batu bata. Nang perfect lahh penyek yaa.

    - Aek Sirap + Daun ulan raja = Coba jak berulam makei aek sirap. Sik pedas nak? Nang perfect la.

    Photobucket

    - Berus gigi + Petais = Sapa2 dapat ngangkat petais makei berus gigi, nang nya perfect!

    - Air + Water = Rah stesen minyak ada sainbod tok. Perfect eh.

    - Kamera + Aek cukak = Rendam jak kamera ya lam aek cukak. Neylah tauk tangada jak jadi jerok. Perfect!

    - ijo + puro = Pempem? nang ngenak dan perfect!

    - Ketam + Henpon = Ikatkan henpon rah atas badan ketam pas ya suroh henpon ya vibrate, kita nangga camne upa ketam ya. Uish perfect.

    - Suduk + Kasut = Ngkah jak suduk lam kasut. Seni bah. Perfect hoh.

    - Pelamin + jamban = Kita suroh pengantin besanding lam jamban. Kompom perfect.

Photobucket

Bah, jadi...ya jak lah pakpuj mpun list lah. Jadi, diharap list di atas tok dapat menempatkan dirik pakpuj antara golongan yang penah nelan pengisar. Okeh!..lak blogging gik Samekom!

Tuesday, November 11, 2008

Belajar Menjadi Artis

Okeh..
Lamak dah ku sik ngereco lam tok. Kat nak 14 taun ada kali hoh. Bah, kali tok.. ku nak mbak kitakurang ke alam Siber. Yaa.. alam Siber atau lam bahsa Msia nya,.. alam Artis.

Bila kita crita hal artis tok, sik semestinya artis nok salu tekangkang tebeylak nyanyi rah pentas nun. Bukan ya maksud crita ku eh. Haaa.. maksud artis nok dipadah ku tok, adalah pelukis atau lam bahsa omputih,.. Akauntan.

Haaa..munkin ada sengah kitakurang ingin glak mok blaja teknik melukis tok nak hoh? Maklom laa.. cita-cita nak jadi Akauntan tek nak. Sikpa, aritok... pakpuj nak ngajar lah teknik dero muka manusia dan bukannya muka katak.

1. Teknik Gelembong Dara -
Mula-mula, dalam sigek kertas, kita perlu lah dero sigek bulatan. Sik kesah lah samada bulatan ya segitiga ka, segiempat ka, segisratus patploh empat ka.. janji nya bulat jak. Teknik tok digelar teknik gelembong dara.


2. Teknik Campor Tulak Bahagi -
Lekak ya tek, kita perlu molah tanda + rah kawasan nok kita akan molah dak mata ngan idong ajak. Mulut boh glak la. Boh nak blalak bah. Jadi, teknik tok digelar teknik campor tulak bahagi laa.. kerna bila kita camporkan segala dak tulak, pas ya kita bahagi nok tulak ya tek, hasilnya pasti dapat jimat minyak.



3. Teknik Asas Celorot -
Di kawasan nok di tanda tek, maka kita selo-selo lah mendero bigik mata dan idong manusia ya tek. Pastikan idong ya di polah besar-besar. Boh kecik glak. Susah nak diat lak. Teknik asa celorot tok di temui oleh Leornardo Davincci, iaitu pengasas CNI rah Amerika nun.


4. Teknik Pencernaan Peraut -
Teknik tok perlulah di polah ngan berhati-hati. Dimulakan dengan mulut (Pastikan mulut di dero sepanjang yang boleh) kemudian di sambong ngan kelupak mata. Untok lukisan camtok, sik hal mun kelupak mata ya bulat. Kaktok bok kita ngato nya agik. Pastikan pensel atau pen yang kita gunakan tek nang kita tekan kowat-kowat rah kertas supaya kita ndak alah-alah meraut pensel atau pen ya berkali-kali.


5. Teknik Kemalasan Bertopi -
Haa...teknik tok lah salu dipakei oleh dak pelukis tekenal sekiranya sidak nang dah malas glak nak dero rambut manusia. Ney tahan dero sigek-sigek rambut ya. Brapa billion juta ratus juntun pergheheghr&*^$$ igek rambut nak di dero. Jadi, bagi memudahkan keja kita, maka paling afdal lah mun kita dero topi jak.


6. Teknik Mengaler -
Mun kitakurang sik paham teknik tok ka, nang apa laa. Teknik tok arum bulak, skru pam jamban pun tauk bah. Jadi, cam biasa lah.. kaler jak gamba ya tek ekot camne imiginasi kita. Mun ada kawan rah seblah, ekot jak camne rona kulit kawan ya tek. Mun kulit kawan kitakurang ya tek rona ijo puro, maka kaler jak lukisan ya tek rona ijo puro lah.

Selepas selesei suma tok tek, pastikan lukisan di jemor rah panas slamak 4 jam. Sementara nunggu lukisan kita kerin, maka bolehlah kita turun kepasar jap.. meli ikan dalam 4-5-6 ikok dan kita jemorlah skali rah seblah lukisan ya tek supaya ikan-ikan dibeli ya tek menjadi ikan kerin dan sedap dimakan. Cukup jak 4 jam lekak dijemor, maka tibalah masa untok di mbak masok lam umah. Lihatlah hasil lukisan kitakurang ya tek...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kacak sik? Bah..semoga asas di berik pakpuj tok akan menyemarakkan agik smangat kitakurang nak mendero dan menjadi Akauntan tok tek. Jadi, slamat mencoba!

Sunday, November 2, 2008

If you are my daisy, Then I am your capati.

If you are my daisy..
Then I am your capati.

I kenak selok, kenak palit rah ruti..
But you kenak suap terus lam mulut dak tambi.

Now i am your daisy..
Then seney ko nak lari wahai capati.

I will palit dirik ku rah ko jadi inti..
sak kulit ko rasa beminyak, mulut tambi sedia menanti.

This daisy not the calang-calang punya daisy..
Daisy bisa bikin capati meli Perodua kenari.


Wednesday, October 29, 2008

Ding Dong Bell

Ritok ku nak crita skit lah pasal bell. Ada urang madah bunyi bell kadang2 menyakitkan tinga. Ermm tapi bagi aku, bell gik masih nyaman di dengar lah. Banyak sebna nya kegunaan bell tok. Mun kita pandei bemasak, bell tok bleh kita masak sampei nya nampak nyaman, dan berslera untok di makan.


Contoh petama tok, kita dapat nangga yang bell telah di penyet2, ditumbok2 supaya membentok kedak rupa dagin. Dan ianya di panggang cam lam gamba ya. Mun nak nyoh nya sedap gik, perah lah ngan limo.. perghhh!!~~ telio ku nangga eh!


Haaa....sigek gik kelebihan bell tok. Kita bleh panaskan lok segala dak bell tok supaya nya cair memena... pas ya kita ngkah la pewarna tiruan supaya nya nampak cam eksrem. Ngkah skit gula.. lam 44 kilo ka.. jadi lah.. supaya nya manis kedak eksrem.

Bah, ya jak lok serba sedikit crita tentang bell tok. jadi, motip op de stori... jangan sangka bell tok jaik. Bagus sebna nya bell tok. Bah!~.. samekom!!



* Imej menunjokkan IronMan lekak beliau kuar dari salah satu restoren nok ngidang bell masak kari.

Tuesday, October 28, 2008

Dolok & Nektok!

Ada sorang kawan ku lam blog nun molah tajok sama kedak tok. Bila ku lekak baca blog nya tek, alu laa tringat juak laa zaman dolok2 marek...sampei laa nektok. Betapa jaoh beza nya aku taem ya. Tap tup tap jak.. dah besar dah ku nektok. Bukan main gik kiut aku zaman gik kecik marek.

So ya lah tek.. aku pun simok lepaskan pluang tok juak.. nak bercrita ngan kitakurg laa zaman2 ku gik kecik marek..sampei laa ku dah besar nektok lah.

Tok masa zaman ku gik kecik marek. Zaman gik tandika lah. Kiut nak hoh. Aku nang suka main rah batu luar umah nun. Mak ku sik nyoh ku bekaol lam umah juak. Lak belendir2 lantei umah oleh ku lak.


Bila umor ku meningkat remaja, secara sik langsong kulit ku betuka jadi keras2. Badan ku pun jadi kin kurus kerin. Ermm munkin ku leka gago bermain bah..sampei makan minum pun sik tentu. Ney ndak mak ku nak bego lah. Tapi biasa la zaman ya nak hoh.

Bila ku dah berakal dan dah besar, bok la ku mula kowat makan. Ndak alah2 jak makan. Skati ku nyumbat jak barang makan. Sik muat lam perut, ku sumbat rah dalam tangan, dalam keteyak, dalam paha, sukut geruk, dan lain-lain agik. Dan aher nya badan ku jadi besar dan berbigik-bigik.

Jadi, kira camya lah tek kesah dirik ku dari dolok sampei lah nektok. Tapi bok jak marek ku nangga dirik ku pun dah tangada pandei tumboh ikor skit rah pinggang blah kerek ku. Hmmm ku asa, munkin aku dah nak betukar rupa agik la hoh. Ya lah gene nak molah hoh. Kedak sorang kawan ku rah sitok, bok jak minggu nun tek betuka jadi tayar. Tedah lok. Tapi kawan ku ya pasrah lah. Nasib bah sik kenak tuka jadi lampin ka hoh. Nak ka malu..ney ndak?

Monday, October 27, 2008

I Could'nt Sleep

Aok, ritok ku nang sikpat tido. Bingong ati ku. Walaupun mata ku berat nak tido, tapi ku sikpat tido. Kenak ku jadi camtok? aku siktauk juak. Belaer2 dah bigik mata ku tok. Tapi masih juak ku sikpat tido. Arrghhhhhh!!!!~~ tensi laa I.

Bah.. nyambong balit keja lok. Mati keja nak tido ndah rah opis tok. Adaa lak sik pasal2 kenak buang keja. Bah bah...Samekom!!~


Ku suka nangga debah keteyak blah kerek nya... kedak propeler. Nampak sik?

Sunday, October 26, 2008

Meeting Yang Menguapkan

Ngantok

Ku bok jak sampei opis. Nang kepak laa ritok. Meeting awal2 pagi gik. Sidak lam bilit meeting pun gik tenguap2..termasok la aku. Mata ku time ya nang gik belaer2.. muka sidak suma kedak alien jak upa.. kotan ngantok.

Ku diat pengerusi mala juak tenguap2. Sikit2 nguap... sikit2 nguap. Pas ya dak enjen-nior lain pun nguap2 juak. Aku tok boh nya laa.. stiap 3 seken KOMPOM nguap. Tapi nasib bait makcik tukang molah aek masok lam bilit.. sambil nguap2 alu nanyak mekurang.."Sir, would you like something to drink?".. alu lahh suma sbulat sora mintak aek kupi.. sambil nguap2.

Lekak ya meeting pun diteruskan. Belaer2 jak bigik mata setiap urang. Mulut ndak alah2 nguap. Kejap2 nguap.. kejap2 nguap. Dan tiba2 jak pengerusi tangada nunggah nama aku.. mintak aku eksplen pasal progress projek.. sambil pengerusi tek tenguap2.

Aku pun alu bangun.. sambil tangan ku nutup mulut kerna gik nguap. Sambil ya bigik mata ku belaer2 lalu mukak plan nok di mbak ku. Kelihatan rona plan ya nampak suram jak. Seolah2 plan ya pun ngantok juak. Dapatku bayangkan plan ya tangada bermulut.. sambil nguap2 jak nya rah depan mata ku yang belaer2 tok. Aku pun alu sikpat nahan mulut ku tok.. alu menguap agik. Kelihatan pengerusi dan enjen-nior lain
menunggu dengan penuh minat.. sambil tenguap2.

Kemudian aku pun membentangkan plan ku rah atas meja, lantas terus eksplen.. "Well,..our progress right now *huUAARRGHHhhh..* is on schedule and if you *HuUUAARGHHHhh..* see that we have moved our site cabin *huuUUARRGHHHhh..* and........." tanpa ku sedari.. suma sidak lam bilit meeting tetido!!. "zzzZZZZZz kROHhh kROHHhh.." saut tuan pengerusi sambil aek lior kecor2 leleh tas meja. Aku cuma mampu berdiri sambil tangan ku sempat megang nok debah ku.. ngato posisi lam lorbib.. setelah dari awal pagi tadik nang layukk jak nya.

Kelihatan Mr. Husam, seorang Enjen-nior yang sangat berpengaruh.. sedang betekong tas meja.. nyaman jak tido. Aku pasrah. Siktauk dah ku camne nak nyambong meeting tok. Adakah aku perlu ngkah mercun lam lorbib masing2 dan menyalakan mercun ya supaya suma bangun balit? Ahhh....memang aku pasrah.

40 menet berlalu.. kelihatan suma agik bederok tido. Aku dengan penoh tenang nunggu makcik tukang molah aek tok datang mbak aek nok di pesan mekurang. Aku lantas begerak dari bilit meeting.. alu nuju ke dapor.. ncarik makcik ya tek. Setiba nya ku rah dapor, alangkah tekejut nya ku nangga makcik ya gik betekong tido rah lantei. Tedah lok. Sikpa lah.. patut pun dari tadik makcik ya mala jak nguap. Aku pun berlalu dari sia sambil tenguap2.

Sejam telah berlalu.. ku asa, tiba masa nya aku kuar dari bilit meeting ya. Suasana opis ya amat sunyik. Suma urang gik nyaman tido. Aku pun terus kuar dari opis ya..masok lam lif. Lif juga dipenohi oleh 2-3 orang yang sedang betekong tido.

Setibanya aku dalam keta, aku pun nyetat enjen alu mula nekan minyak keta sambil narit slimut lam keta ku ya.. alu terus ku tido. Agak-agak sejam gia, bila ku bukak mata.. rupa-rupanya aku dah sampei rah bangunan opis ku pun. Puas juak ku tido lam keta tek. Ilang dah asa ngantok. Sikda gik dah nyawa nak nguap2 ehek.

Bah.. ya jak lok crita ritok. Lak blogging gik. berat nak kemeh juak tok. Samekom!

Saturday, October 25, 2008

Tikamlah Henpon Anda, Tanda Sayang

Begitulah pepatah nok salu kita dengar nektok. Bila kita pikir memena, memang masok akal lah.. lebih2 lagik bagi nok sedang di lamun cinta nektok. Bagi yang baruk jak denga pepatah "Tikamlah Henpon Anda, Tanda Sayang" tok, munkin sudah tiba nya anda sedar dan perlu tauk..sebagai bekalan perhubungan cinta anda agar berkekalan hingga ke Choice Super Mall.

Mun di ekot dari cerita-ceriti urang tua, asal pepatah tok di ambik daripada angkasawan Msia pertama, iaitu saudara P.Maniam. P.Maniam memang lamak dah mukak stol ruti canei rah bulan nun. Saya petik sigek artikel dalam news dolok marek, yang kira-kira berbunyi camtok.. "P.Maniam angkasawan pertama Msia. Cuma beliau tidak mendapat pengiktirafan dari kerajaan Msia kerna beliau tidak raged dan tidak berpakaian seperti angkasawan".

Ruti2 canei yang ngambor di angkasa dipercayai kepunyaan P.Maniam


Okeh, berbalik kepada topik asal tok tek. P.Maniam pernah bercinta dengan seorang gadis di Msia bernama S.Ponipathy. Memandangkan keduak2 mereka tinggal amat berjaohan.. sorang diam rah bulan, sorang diam rah bumi.. jadi P.Maniam alu ngambik keputusan untok meli henpon rah kedei tiap2 bulan.Dan setiap kali henpon di beli, P.Maniam akan nikam henpon ya dari bulan.. terus nuju ke bumi. Dan apabila sampei di bumi, S.Ponipathy akan nangkap henpon ya dan terus baca meses yang dah sedia di tulis oleh P.Maniam dalam henpon ya tek. Kelakuan mereka tok tek berlanjutan lah.. sampei ke tahap gaban di mana suatu hari, aher nya kejadian trajis belaku kepada pasangan tok tek. Henpon yang di tikam oleh P.Maniam dari bulan telah tanpa sengaja terlanding rah palak S.Ponipathy ketika beliau gik nyesah kain baju lalu aher nya beliau meninggal dunia.

Dan semenjak dari ya lah, maka timbul lah pepatah tok tek. Kerna cinta mereka yang sejati, P.Maniam sanggup berkorban tiap2 bulan meli henpon semata2 nak nikam ngan gerek nya di bumi nun. Jadi motif op de stori rah atas tok, andai anda tek sayang ngan gerek anda.. maka jangan lah malu2.. tikamlah sekowat-kowat ati rah pasangan anda. Mun sikpat nikam ari2, kurang2 pun tikam lah sminggu skali ka.. sbulan skali ka.. demi menyemarakkan lagik hubungan anda dengan pasangan anda tek.

Bah, sengan tok jak lok. Lak nyambong gik blog hoh. Samekom!

Friday, October 24, 2008

It's Tiring


Memang...very tiring..dan menyakitkan. Pisok masih agik ku pegang erat rah seblah tangan kerek ku. Kesakitan nok ku rasa nektok sikpat ku gambarkan agik. Mataku dah berlaer2.. muka ku dah mirah padam.. kaki ku dah bergegar.. menahan kesakitan yang amat gilak.

Masa tok lah aku tringat dengan orang2 tersayang.. terutama mak ku. "Mak!!...sakittt!!..tulongggg!!...adohhhh...sakittt!!" jerit ati ku. Sampei bila ku sanggup nahan kesakitan tok. Nyawa ku dah tercungap2. Makin lamak..semakin lemah badan ku. Jarik jemarik ku semakin perlahan-lahan menekan kibod laptop tok. Tapak kaki ku semakin lemah.. kebas..
Ku pohon maaf kepada suma. Ku harap, segala makan minum ku slamak tok di halal kan. Kepada rakan2 yang mengenali ku.. ku pohon keampunan.. aku semakin lemah.. aku semakin sakit.. makin sakit..

Bah.. sik tahan dah tok. Sakit perut tok!!!~..nak berak bah!!!!.. Cungap2 dah lubang burit tok!!!..Lak nyambong gik blog tok! adohhhhh sakit eh. Ya juak pisok tok juak.. dari tadik ku megang. Pajak la. bah! bah!.. samekom!~

Wednesday, October 22, 2008

TAGGED dari kawan: Camney mun bekas gerek kitak orang madah camtok?

Kali tok...kawan saya ada laa merik sebei tok..nya soh laa mekurg tok tek coba jawap soklan2 nok dah disediakan. Jadi, kira lamak juak laa merati nok soklan2 tok tek. Kedong gik pree tok..maka juhh juhh kita coba jawap soklan tok ah..

Macam ney mun bekas gerek kitak orang madah macam tok.

1. Aih, kitak..pa kaba kitak tek?
- Aaa...bleh tahan juak. Pi cak gik rona kalas la..

2. Pegi shoping juhh..

- Jotjotjotjot bunyi ketapi ehek ehek...

3. Kamek masih sayang kitak macam dolok deng!! Sayang kamek juak sik deng?
- Aaaa ayam penyet ehek.


4. Deng, mek dah sampei epot kuching. Mek tunggu kawan mek ambik. Kaktok mek terus agak kitak deng aa..mek da beli ngan kitak famos amos nak kitak paling suka ya deng!
- ooOOo..ermm maluu laahh itak madah mek pemos ehek.

5. Dah berubah Kuching tok owh..hmm..masa kamek di Kuching dolok..sekda pa2 di Kuching tok..eee..The Spring eh..ambik gamba kamek lok deng..masok sekali nama The Spring deng aaahhh..
- Aaaa aok. Kuching pengekspot spring tebesar ehek.

6. Tolong mek polah kerja mek lok deng. Sik pandei mek aih..apa maksud tok owh? Dah jak intenet sekda tok. Lelah kamek mikey dari tadik..dah jak esok mok anta semua tok. Tension kamek!!
- Ehek kenja..ehek..


7. Deng.tok hadiah untuk kitak daripada kamek. Kamek harap..kitak sudi terimak hadiah tok..tanda kamek maseh sayang kitak..
Hadiah kami
- ......


8. Deng..mek balit lok aaa..kelak mek sampei umah..mek SMS kitak deng..mun sekda kredit padah jak..kelak mek beli pakey kitak..
- Ehek.. Im on SMS ehek.....

9. Deng..Ipod ya kacak oh..kitak maok sik? Tangga tak kaler pink ya lok..kacak aih..ju..mek beli k kitak..
- ooOOoo...ermm rona tudong pempem....

10. Deng..dok sebelah kamek kitak..sikboh dudok ngan orang lain..kelak apa ka jadi dengan kitak kelak..tauk jak la orang lain ya..kita sik tauk bah olah nya..
- Mek suka betenggek tas palak itak ehek..

11. Hi denggg!!!
- Ehek deng eh...kami tette lok ehek ehek...

12. Kitak kiyut owh deng?
- yerRRrr... ngenjen keh keh keh...

13. Deng..kamek mok pegi rumah tak..
- Gam gajah ehek ehek..

14. Deng..kamek mok tanyak kitak cgek soklan..kitak seh ada perasaan ngan kamek sik?
- Ehek..tilam katil kami tebal ehek...

Friday, September 26, 2008

Bulan posa yang blur tapi penoh bermakna

Jam dah nunjok kol 1.41am pagi dan aku blom tido gik. Kotan ku gik mikir apa yang berlaku malam tadik.

Jam time ya nunjok kol 10 lalu gia. Aku gik layap berPM ngan kawan-kawanku lam YM nun, bila tangada jak bunyi urang nekan bell rah gate luar umah ku tok. Aku pun alu kuar ngagak gate.. lam ati ku, munkin kawan atau jiran ku ngagak ka.

Bila ku bukak jak gate, ku tanggar ku ada urang tua bejanggut n makei baju bisak-bisak gik tengah nyangkong depan pintu gate. Sambil nya kakar arab ngan aku.. sambil tangan nya molah isyarat seolah-olah nya nak mintak makanan. Aku time ya nang blur abis.. dah la ku sik paham bahsa arab nya,.. tapi ku tauk nya kelaparan. Masalahnya,.. lam utak ku mala jak mikir "Hmm..apa nak ku berik ku ngan urang tua tok? dahla sikda makanan rah dapor nun".... alu laa ngan muka selamba ku madah ngan urang tua ya "Sori..No food".. alu terus ku nutup pintu gate dan masok balit lam umah ku.

Sampei dalam umah.. ku alu terpikir gik.. tang asa bersalah jak ku.. "Hmmm.. kenak la ku nutup gate tek. kesian juak nangga eh. Ermm gus ku merik duit jak ngan urang tua ya". Alu ku amik duit lam wallet ku n terus ku berekot kuar balit.

Bila gate ku bukak balit,.. ku tangga urang tua ya dah sikda gik. Hilang ntah seney tuju. bejalan ku rah jeraya depan umah..ncarik urang tua ya tek. Tapi sik juak ketemu. Maka sik sampei semenet ku ninggal urang tua ya di luar.

Ku sik puas ati,.. alu ku stat enjen keta ku.. alu terus ku musin sluruh kawasan tok.. semata-mata nak carik urang tua ya tek. Tapi nang hampa.. ku sikda terus nemu urang tua ya. Nang hampa kecewa jak rasa. Nang rasa bersalah sampei nektok sebab sikpat merik rezeki ngan urang tua ya tek. :(

Ku siktauk la samada manusia atau malaikat ka yang ku temu ku tadik. Tapi ya sik penting.. kerna sampei nektok ku asa bersalah glak-glak. Berjam-jam ku mikir benda tok.. nang blur utak ku.

K lah.. ku nak pen off lok. Gus ku baca yasin jak.. sedekah yasin ngan urang tua ya tek. Ku harap urang tua ya beroleh rezeki yang lebih bagus gik dari apa yang ku nak berik tadik. Ku harap Allah ampuni kesalahan ku. Memang ku sik sengaja tadik.. tapi yalah tek.. sampei nektok ati ku sedih ngenang benda tok. Okeh lak blogging gik.. salam.

Salam Idilfitri!!~~

Photobucket

Dah kat nak sbulan kita tok berposa.. dan kat nak 3 minggu ku si saor. Nang sik berasa la hoh. Sik saba ku nak balit Kuching tok. Rindu ku nak micit cicak rah dindin bilit ku di umah nun. Rindu ku nak beremei rah rumput depan umah ku nun. Sik saba eh!~

Apapa pun,.. sempena Idilfitri yang bakal menjelang sik lamak gik, ku pohon ampun maaf andainya ada tersalah terterusuk bahsa, tertinjak ayat dan lain-lain semenjak ku pandei blogging tok. Dan masa raya lak,... pesan ku, mun nak main mercun ya, mbak ninek skali ok? (jika ada ninek). Salam Idilfitri dan Maaf Zahir Batin!



* Tok kad raya berbentuk flash sumbangan kamek.org. Kacak hoh ehek..


Need Like this? http://www.kamek.org



Need Like this? http://www.kamek.org

Thursday, September 25, 2008

Kawanku di perantauan ekekek

Ritok tek ku baca blog sorang kawan ku... nok nektok dah di negri omputih nun ekekek. Kakekeke jak ku tetak baca... abis palak ku antok-antok ke dindin ekekeke.. ermm kepak dah ku antok palak tek. Ermm sok paksa nunggah sidak keja kontrek tok.. ngato dindin umah ku,.. retak dah kenak antok ngan palak.

Ermm okeh. Sebna nya kawan ku tok asal urang jepon..tapi lamak dah diam di msia. Pa jepon kalah dolok, kira nya nak balit ke jepon,.. tapi kenak tinggal kapal.. alu sikpat balit jepon gik ehek. Jadi, nektok nya dah rah negri omputih nun lah. Ermm nya nyambong blaja nya. Ermm siktauk juak ku pa kursus di amik nya. Ermm nenga kaba-kaba,.. kursus masak laa. Ermm bagus lah gia,.. dapat jadi kedak chef wan bah.

Nya sinun bok jak 2 minggu lebeh gia lah. Ari-ari begasak jak nya ngempas dikpun run-run nangis ekeke. Ermm munkin rindu nak micit cicak rah dindin bah. Maklom lah.. negri omputih nun bukannya senang mok temu cicak. Ermm ada ku mesan dolok,.. seblom nak gi sinun.. mbak laa sikok duak anak cicak k inang. Pi kawan ku tok bengkeng... madah cicak msia sik stended. Sik pandei makei spek klontet.. dan macam-macam gik lah tohmahan yerRr..

Ermmm..tapi bila ngenang kawan ku tok tek.. teringat lah aku zaman gik mula-mula berhijrah rah negara Arab tok. Ermm mun di msia,.. aku biasa nginang pusak. Tapi bila di sitok, paksa juak lah ku berinang dak unta. Nektok pun, dah kat nak 14 ikok unta ku inang ku dalam umah ku tok.

Mun di msia,.. ilek-ilek jak turun keja. Tapi di sitok, ari-ari turun keja mbak snapang. Maklom lah, takut kenak tembak dak US tek nak. Tapi nektok ku dah ilek skit lah. Turun keja pun dah makei keta tank.

Bah, nak pen off lok. Dah siktauk gik pa nak di padah lam tok. Dan kepada kawan ku nok rah luar negri nun tek... sigek jak lah pesanan aku.. iaitu.... ilek laa... rindok bah diam negri urang. Macam-macam pengalaman bleh dapat bah. Mok mukak tibi crita biep pun pree ehek. Balit msia gik lak dapat terbang gik kei belon besar ehek... Blakang kusi belon ada tibi wooOOo. Air Asia adaaa???... ehek..

Chow chow! ekekeeke.....





*Tok laa muka kawan saya tok tek ekeke.. congek upa hoh ekeke...


kamek.org

*Dan tok salah sorang kawan nok penah ke luar negri, aher nya berjaya jadi superman. Tahniahlah!?!?!

Tuesday, September 2, 2008

Ku Sik Saor!!~~

Lamak dah sik naep eh.. pa gik ngilang dirik reya khokhokho..
Bok muncol gik la ku tok. Ermm... ku sebna nya bok jak bangun tido tok. Duhal masa k saor dah abisss!!!~~ Adehhh..
Jadi, oleh kerna ku simok kelaparan dibulan posa tok.. maka beberapa senaman telah ku lakukan pagi tok tek..agar dirik ku sentiasa segar, cerdit dan menawan. Antara senaman untok ngurangkan kelaparan adalah seperti berikut:

1. Palak di timpak k besen - Senaman tok nang bagus la. Bila besen di timpak ke palak, secara sik langsong jantong kita bedebar2..lantas darah kita akan membekal protein yang secukupnya untok badan supaya kita sik lapa sepanjang posa.

2. Gronong di ikat rah geruk - Senaman tok memang lamak dah ada. Semenjak zaman dak Brooke gik. Bila gronong di ikat rah geruk, urat geruk kita jadi supan alu mengeluarkan zat2 yang secukupnya k badan kita sepanjang posa.

3. Ketep kuku di sanggol rah bulu keteyak - Haaa.. senaman tok memang lah popular di kalangan penyimpan bulu keteyak. Kesan nya kira bleh tahan juak lah. Tapi perlulah kita nyanggol sepenoh jiwa raga. Kerna bila kita nyanggol ketep kuku tok tek sambil run2 nangis, protein yang tekandong dalam bulu2 keteyak akan meresap masok lam perut dan kita akan merasa kenyang sepanjang posa.

4. Palaktut di asah ke tayar - Lakukan senaman tok dengan muka yang eksen. Gasak lah palaktut anda ke tayar slamak 44 kali. Tayar keta mempunyai kandungan glukos, protein, bitamin A, B, C, D - Z yang sangat tinggi. Dengan senaman tok, tiap gasakkan pada palaktut anda akan menghasilkan kira2 44% bitamin masok ke dalam badan anda dan anda akan merasa sehat sepanjang posa.

Bah, ya jak lah tips senaman untok bulan posa kali tok. Perlu juak ingat, setiap senaman tok perlulah kita baca niat lok. Mun sik, sik ngasi nya lak. Jadi, niat nya adalah kedak tok..."Sahaja aku bersenam dibulan posa kerna perut ku cemburu".

Bah, slamat bersenam! Ku nyambong tido lok. Ngantok dah tok... Slamat posa!~..

Friday, July 18, 2008

Kegemokan Melanda

Ritok tek ada laa kawan saya nok sorang tok bertanyak, camne nak ngurus badan nya. Yalah kesian juak la nenga nya tek. Tapi apapa pun, kedong kita tok ada pengalaman 14 taun ngajar kambin nukar tayar moto.. kira bleh juak laa nulong kawan saya tok tek camne nak ngurus badan nya.

Berdasarkan pengalaman saya tok tek, nasihat pertama saya adalah supaya sapa-sapa nok merasakan dirik nya dah makin gemok, atau lam bahsa saintipiknya `Ostreolubangperut'; maka cara terbaik untok ngurus badan adalah dengan mengamalkan nunggang ikan lombak-lombak. Memang sik dinafikan, agak susah juak la nak ncarik ikan tok. Walaubagaimanapun, anda boleh ngecek rah pasar ikan dan mintaklah nasihat tokey ikan ya tek. Rilodlah henpon mereka secara pecuma, sebagai tanda anda sayang sidak ya tek.

Bila dah dapat sikok ikan lombak-lombak, maka mulakanlah senaman tunggangan anda. Tungganglah hari-hari. Jangan jerak dan lejuk. Tunggang taem turun opis, tunggang taem gi pasar, tunggang taem nak nangga wayang, dan lain-lain lagik. Memang ikan ya paksa laa keja keras skit. Tapi sik jadi masalah ya. Sekiranya ikan lombak-lombak anda ampus dan kepak, berik lah ia makan abok manok, atau koci kerak.

Sigek lagik senaman berkesan, adalah dengan menggunakan reket bedminton. Ya, saya pasti anda kenal reket nak hoh? Kepada sesapa nok blom ada reket ya, maka wajiblah ia membayar kupon parking lok. Ini kerna, tanpa kupon parking maka sapa lah mereka; dan sapa lah mereka, mereka lah sapa. Sungguh tepat skali pepatah ya tek.

Jadi, sesapa nok dah ada reket ya tek.. maka boleh lah nya start bersenam. Cara nya mudah ajak. Anda hanya perlu nunggang rah ujong reket ya slamak 44 menet sehari. Lakukan tiap-tiap hari. Lakukan masa rah opis, masa tengah mandik atau berak, lakukan masa tengah bermasak, masa melipat kain, dan lain-lain agik. Tungganglah ia slagik nyawa nak nunggang. Insyaallah iboh riso tentang pemakanan si reket ya tek. Kerna mengekot kajian pakar dan doktor ternama, reket sik perlu diberik makan.

Jadi, mudahan jak kawan saya tok tek dapat merenong-renongkan segala tips nok diberik saya tok tek. Cuma diharap jangan lamak glak direnong. Lak julin bigik mata."Tepuk dada, Tanya dada" .. chek kan. Ney tauk dada ya tek pandei klakar balit ngan kita. Ada juak kei teman beloyar.

Bah, stop sitok jak lok. Kit perut ndah tok..nak berak lok. Lak nyambong gik.


Senaman Nunggang Ikan Lombak-Lombak


Senaman Nunggang Reket Bedminton

Blogging Balit Dah Tok...

Hai... lamak dah ku sik blogging tok. Ada kat nak 14 Taun dah.. walaupun pada hakikat nya bok 3-4 bulan jak. Ya lah bila ngabas balit blog ku tok tek, nang dah kedak buah limo kenak kerutis kerak jak upa nya. Berulat-ulat.

Okeh, bulan tok apa best hoh? Mun di prati memena, beberapa bulan tok urang nak begasak klakar pasal minyak nait, barang nait, gelembong nait, gudnait, dan lain-lain lagik. Dari sia mula lah urang berklakar pasal politik.... jeng jeng jeng... POLITIK (18sx sahaja).

Ermm...bagi aku, politik Malaysia penoh rona-roni dan belemak-lemak. Ianya umpama kedak Planta. Cuba kita bayangkan, Planta di palit rah ruti paon.. cecah ngan aek kupi. Paham sik maksud ku? Mun paham,.. bagus lah. Mun sik paham,... bagus juak lah. Kerna aku sik paham juak ehek.

Jadi, coba kita ungkit balit tentang Planta tok. Seney sebna nya asal Planta tok. Mun ekot ujian DNA yang penah ku molah dolok,.. bila kita merati memena nama Planta tok.. dan coba kita sebut lamak-lamak. Sebut camtok:

"Planta...Planta...Planta...Planta...Planat..Planat...Planet...Plenet..... berenti!!"

Ada nangga sik ayat ya? ayat nya betukar jadi Plenet!. Dan mun ekot lam bahsa urang tua dolok-dolok marek nak,... reti Plenet tok adalah `Bulan'. Maka sahlah asal Planta tok dari Bulan. Hmmm patut pun Neil Amseterong suka glak berambeh rah bulan. Ya duhal rahsia.

Penah nangga crita Tenspomer sik? Best hoh. Okeh, balit ngan crita asal kita tek. Mun ekot adat dan budaya kita tok, Planta ada banyak maksud. Bergantong ngan camne rupa ayat ya lah. Tok ku merik contoh ayat:

1. "Ketulahan juak miak ya, Planta kita di bisak nya!" Komplen si Timah ngan katak puro rah tepi parit ya.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Buku Resepi lamak (skurang-kurangnya 44 taun)

2. "Ludin, lak kain ya Planta-Planta kan rah luar okeh?" Kata Mak JenaP sambil nyinsin tapeh nya sengan keteyak.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Penyepit rona kunin sahaja

3. "Kesian ku nangga miak ya, paksa juak mekurang nganta nya ke Planta" Kata Seman dalam nada separoh ngegeh.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Spetar/ Spital/ Hospital

Jadi, ya jak lah serba sikit pengenalan ngan ayat-ayat Planta tek. Jadi, berbalit pada isu Malaysia umpama Planta tek... berdasarkan fakta-fakta nok atas nun, boleh la kita madah yang hampir 94.44% Planta tinggal slesa lam petais. Bagus juak lah camya hoh. Rejeki sidak ba hoh.

Bah, lak sambong crita lain gik. Kit perut nak berak tok. Bak kata pepatah,"Ke hulu kita berakit ketengah, Pajoh jak lah rakit ya".


Thursday, July 10, 2008

Hasan Jejaka Temunek

Hasan merupakan seorang jejaka temunek yang taat. Kerna kelazatan sup pusuk kak seripah, hasan amat di hormati dikalangan masyarakat Kampong.

Satu hari, hasan berasa kurang slesa kerna belom bertemu raja di kampong nya. Lantas hasan menuju ke istana ngadap raja."Wahai hasan jejaka temunek yang taat, apakah gerangan kamuk datai situk?".. kata raja dengan muka bengis nya. Hasan alu menjawap... "Adapun patik jejaka temunek, namun patik mintak motobaek".

Lantas raja pun menghulurkan sebuah motobaek Yamaha kepada hasan. Hasan amat gumbira lantas nyetat enjen motobaek nya lalu nekan minyak lalu melantak tanggak istana lalu eksiden dasat. Motobaek hasan putus duak, tebakar, meletup bertubi-tubi, remok abis, enjen pecah, keta berhampiran ancor remok, lori tebalit, jematan runtoh, dan lain-lain agik nok dasat. Mayat hasan sik nampak gik dah, jadi abu, angus, mengerikan, dasat!

Motip of de stori = Jika inginkan tosikal, belilah dikedei tosikal. Jangan ngadap raja. Kerna lom tentu tanggak istana ya slamat.




Kelihatan penduduk kampong gik betenggek atas motosikal Hasan

Tuesday, April 29, 2008

Catatan seorang gadis bernama Noraidah Mustaffa.

Jam dah puklu 9.00am, aku smepat pgei ke dapur mulah berkfes. Tekenag kaat kawna ku madha diirk ku seurang yg pebengaruh sila.Aku cuma mmapu teseynum ajak."ktiak smepat ski maakn kanbim maerk??!!" kaat kawna ku smabil maakn celeket. "ski smepat kamke kuh!!"kaat ku maanjk. Hihihi..pnadei tetka iondah aku naggar menejer ku teguguk tadk. Sakij jaj buirt lekaj guguk huh. Auk la sik.Erm... utak ku malei.. dari tadk mala miikr sigej benda."Biri lambang perpaduan negara ka?"..kaat ku lam ati. Tringat ku pesna si Naza Hisham maerk. Nya madha keehun doreng sadap. Numkin sebaP urnag nya paande masaj >.<

Ritoj kuku kuu kalre mirajh. cak wak laj. Menyin-menyin jaj. Patut rami maik laki prati-prati. Takuj juaj ku kenaj prati. Asa mok berkukut rah konter. sib biat ada daj genglobob. Jahar ad pantak ej. Mesti maik takuj gnan sidka."Eihh bla ku moj gnecek bra rah dbah nun"..kaat ati ku glisah. Ku takuj sale absi laj. Hahahaha mala ku tetka lam ircm naggar olah pakpuj gnan naau. Plej2 jaj olah daktuk!! hahahah..Baynak kawna ku lam ircm nun. Farajsays brulah juaj. Amin mala lo,er ej ls ku sik paahm ae! Ewna terkimak-kimak hahahaha smepat ostolia kengeru!! Ad mukaj kede Adtecj kompitre sapler kompitre sebis. A1, Jaun Umar, apsi chiroe, Wee Kurt Cobian, awya senmuter,..eh rami ae!!..Bah..tutup kede loj! lak catta agij situk.

Tata -.-

Sekain,
Majnot.


Papan itam ditulis oleh Noraidah aka Manjot

Sunday, April 27, 2008

Dunia kini didepan jamban anda, Semesti nya Brita Tibi 14

Samekom, dan salam kapalselam kepada suma. Saya Ahmad Labuk dari Tibi 14. Berikut adalah intipati berita penting untok hari tok:

Brita tempatan:
1.Kes bunoh katak ijo.

2.Pesta Kuching - 14,000 loarbib untok ditempek ke muka.
3.Koperasi kicap tebakar.
4.Pilihanraya umum - 11 menteri dikuatiri besomet.

Brita dunia:
1.UK bakal pengeluar rusip dunia.

2.Bush meli berus gigi rona pink.
3.Isu perang Iraq - Kerajaan mengharamkan pistol aek.
4.Konflik Jepon Korea - Penyelesaian melalui doremon.

Samekom. Mula-mula brita tempatan.

1. Kes bunoh katak ijo -Smalam pulis tlah menangkap kira-kira 14 urang saspek berikutan melantak katak ijo nok coba nyeberang jeraya rah kampong Ajibah Abol dekat ngan kedei Tonghin. Menurut sumber, katak ijo itu merupakan plajar Universiti Tonghin dalam jurusan IT dan merupakan satu-satunya plajar paling ijo dan puro. Kejadian yang berlaku kira-kira jam 4.14pm smalam tlah disaksikan oleh 144 urang yang terdiri daripada tokey Tonghin, mak datin-mak datin, plajar-plajar dan Seripah Jenab. Kes masih dalam siasatan.

2. Pesta Kuching -Penganjur pesta, Datuk Wan Tu Tri tlah menyediakan kira-kira 14,000 loarbib untok ditempek ke muka sidak plancong sebagai tanda bermulanya pesta. Mengulas ucapan Datuk Wan Tu Tri yang bebunyi "Errr....sayaa...errr..no komen". Pesta Kuching yang akan bermula pada musim sejok akan berlanjutan slamak 4 bulan. Dijangka kira-kira 14,000 plancong akan membanjiri Kuching yang terdiri daripada plancong penan Eropah, dan urang dusun UK.

3. Koperasi kicap tebakar -Koperasi kicap di jalan Stampin, Matang tlah tebakar dimana sekurang-kurang nya sigek kotak tisu cedera parah. Bomba tlah bekejar ke tempat kejadian dan bejaya memadamkan api sambil makan biskut perisa cekelet. Kerugian dianggarkan kira-kira RM1.35sen. Tuan punya koperasi, Mat Jahar ketika ditemui dalam keadaan malat sambil meminta pihak atasan supaya membayar kerugian yang di hadapi nya.

4. Pilihanraya umum -Menteri petahanan smalam tlah membahaskan kekuatiran beliau tentang 11 menteri kabinet nya yang berkemungkinan nginang somet. Menurut sumber, tindakan undang-undang munkin akan dikenakan kepada menteri kabinet itu. Somet mereka munkin akan dicukor dan dipos ke luar negri. Satu petisyen daripada salah sorang ahli kabinet tlah di ajukan kepada DYMM AGUNG meminta supaya undang-undang mengecop daie makei stampad diperkenalkan.

Kini kita beraleh ke brita luar negri.

1. UK bakal pengeluar rusip dunia -Menteri sosial UK tlah membuat liputan akhbar dan menyatakan kesediaan negara untok menjadi pengeluar rusip terbesar dunia. Sehingga haritok, UK tlah memblanjakan kira-kira 4 juta paun sterling dalam bidang R&D rusip. Rusip memang merupakan makanan asasi penduduk UK, dimana sebahgian penduduk amat gemar rusip dipalit ngan ruti paun untok hidangan bekpes di awal pagi.
2. Bush meli berus gigi rona pink -Presiden Amerika, Bush tlah meli berus gigi rona pink disebuah supermarket marek. Menurut sumber white house, Bush dah lamak ngidam berus gigi rona pink kerna nampak sweet dan feminin. Sluruh akhbar Amerika telah membuat liputan secara besar-besaran tentang berus gigi tok. 4 urang bodigad tlah ditugaskan untok mengawal berus gigi Bush, setelah terdapat beberapa cubaan untok membunoh berus gigi tersebut.


3. Isu perang Iraq -Kerajaan iraq hari tok tlah mengharamkan penggunaan pistol aek kerna hampir sparuh penduduk Iraq menjadi mangsa baju lebor-laor dan basah berikutan militan bersayap diketeyak membuat serangan mengejut nembak pistol aek. Dalam serangan terbaru, kira-kira 14 urang terbeylak kerna suka nak meylak dikpun.

4. Konflik Jepon Korea -Konflik yang tlah belanjutan slamak 14 taun munkin akan beraher di mana kerajaan Jepon sedia menghantar Doremon untok berondeng. Menteri Jepon dengan tegasnya tlah mengulas,"Kamek amat berbanggalah kerna Doremon sanggup menjadi duta mekurang ke Korea nun..dan sebagei ganjaran nya, loarbib akan ditempek rah muka doremon klak". Doremon dijangka akan menyampeikan kira-kira 14 kotak kondom kepada menteri Korea setiba nya beliau di Seoul klak.

Sekian sahaja ulasan brita Tibi 14 dan slamat malam.


Gamba Ikhsan Tibi14

Surat Cinta

Seripah Jenab,
No.14 Jalan Ulu sempadi,
Projek kandang manok bertibi,
Ulu Sempadi,sarawak, Malaysia.

PERKARA: SURAT MEMOHON BERCRITA/ BERSUSEY DENGAN GEREK TERCINTA

Duhai Adinda,
Kehadapan kekasehku yang kejeron adinda Seripah Jenab tokey manok. Adalah kekanda nulis surat tok kerna kekanda nak bercrita dikit hal dirik kekanda nok berada di perantauan tok. Kekanda kinek tok rah cc yang bayaran nya sejam kira-kira 4ringgit. Kekanda ritok makei loar jin rona engkodok dan baju t'shirt rona itam betulis "Boy Landeh". Sebab yalah kekanda ritok rasa gap jak turun pasar.


Adinda,
nektok cuaca sitok nang teramatlah panas. Kekanda turun dari umah tadik sempat makei kasut tinggi leder kulit itit beli rah tambi rempah minggu ya tek. Ketak-ketok jak bunyi kasut kekanda. Bangga juak lah kekanda koh. Sik lupak juak, kekanda makei stokin belang2 nok dibeli adinda 14 taun yang lalu.

Adinda,
Kelihatan 2-3-14 ompuan dari tadik njelin kekanda. Munkin kerna kekanda ensem dan ngesep kali. Namun kekanda ilek2 ajak. Kerna kekanda tauk diri ku amat bermakna. Kekanda nang paksa jual mahal juak. Adinda Seripah Jenab jangan lah riso ngan kekanda sitok. Walaupun banyak dugaan kerna ompuan kacak2 sitok, kekanda akan balit umah cepat2 dan melepaskan tensi dalam jamban.

Adinda,
kekanda nektok dah berambut panjang, bulu tlinga panjang dan bulu keteyak panjang. Mata kekanda becelak itam, lubang idong sengaja bengap-bengap kembang, biber, kuku, gigi dan lubang pusat di cat itam. Mun adinda nanggar kekanda nektok, mesti adinda setud. Sebna nya kekanda dah ngekot pesen nektok bah adinda eh. Maklom lah, keja di perantauan tok paksa la kita ngekot pesen tek nak. Mun adinda mok tauk, pesen tok tek nang pemos sitok.Nama pesen tok tek adalah `pesen elmo'. Kira kekanda dah jadi 'elmo-boy' lah tek. Di samping ya, kekanda udah betebok tlinga, geruk dan palaktut. Rah tlinga kekanda ngantong periok, rah geruk kekanda ngantong blender dan rah palaktut kei kekanda ngantong taman kain.

Adinda,
Adinda kinek tok masih ngechet lam irc kah? Taun ya tek kekanda ada masok irc, kekanda nak carik adinda bah.. tapi sik nampak pun. Namun kekanda sempatlah masok chenel #klsex kerna atang kenja. Skali agik adinda janganlah riso ngan kekanda sitok. Kekanda sik pandei main ompuan. Abis kowat pun, burit kawan laki kekanda juak lah jadi bahan sondolan.

Adinda,
Di kala kekanda sik keja dan diam teperok sorang-sorang di umah nun, kekanda akan molah ektibiti yang berpekdah seperti main pingpong ngan tong uras, nikam tapak rah luar penjan, melok tiang lampo, dan mulei2 bigik pusak jiran. Kebiasaannya, ektibiti tok akan bermula dari tengahari sampei lah ke magrib. Sebab yalah sik eran mun jiran seblah nangga bigik pusak sidak mirah. Adapun kekanda ektip camtok, namun kekanda sik lupak mengerjakan kewajipan kekanda sebagei manusia. Jadi, seblom memulakan ektibiti.. kekanda akan ngetok pintu jiran dan betandak cina rongan pabila jiran mukak pintu.

Adinda,
Nampaknya kekanda udah telebih masa dah tok. Jadi, kekanda menyetopkan lok email tok okeh adinda? Buat adinda Seripah Jenab disinun, semoga bisnes manok adinda sentiasa mendapat sambutan. Kekanda cadangkan supaya adinda mekapkan manok ya, pakei kan lipstik, tempek foundeshen, pasya iklankan manokya lam tv3. Adinda jagalah dirik ya bait2. Jangan lupak mun bekemeh, tundun cuci bersi-bersi.

Sekian lah adinda, salam sejarahtentera dan cau bebeh!~

Yang Ngesep,
Udin Kalan.

Friday, February 15, 2008

Valentines Day...wow

Marek maka beraherlah hari Valetines Day, atau lebeh mesra agik digelar 'Hari Kenja Sedunia'. Walaupun aku tok sik nyambut glak hari tok, tapi tauk laa juak serba sedikit pasal sejarah dan asal usul hari Valentine tok. Mengekot kajian sidak pakar udara, hari Valentine telah ditemu pada taun 1444, masa ya Sir Jon Valentine gik pegi bekemeh rah sukut pokok pedada sambil kenak tilit oleh ongdara kampong. Semenjak hari ya, kes Sir Jon Valentine terus jadi buah mulut ongdara kampong. Macam-macam spekulasi tentang lele Sir Jon Valentine tek. Ada madah lele nya rona plangi, ada madah lele nya pandei molah sarkas, ada madah lele nya besomet, dan sik kurang juak yang madah lele nya pandei besiul. Jadi lekak ya, maka urang kampong alu sepakat nyambut 14hb Feb tiap-tiap taun sebagai hari Valentine day...sempena mengenang lele Sir Jon Valentine yang pemos ya tek.

Jadi, bagi urang kinek tok...hari Valentine disambut sluruh dunia. Jejaka-jejaka berebut-rebut pegi ke pasar meli cekelet atau bunga...pakei merik ngan patong dewa tambi. Gadis-gadis berbaju kelep-kelep sambil palaktut ditempek ngan ruti paun...sebagai tanda udah dara. Memang meriah suasana tiap kali Valentine. Dan apabila tepat jam 12, para jejaka akan berekot-rekot ncarik pokok alu bekemeh...sambil melaung "merdeka!...merdeka!"

Jadi, tok ajaklah yang aku dapat eksplen tentang pemahaman ku pasal hari Valentine tok. Walaupun aku jarang kuar time hari Valentine, namun aku simok ketinggalan untok nyambut nya taun tok. Tropong udah ku sedia rah penjan umah, pakei ku nilit anak dara jiran seblah. VCD-VCD biep udah besusun kemas rah depan tibi...nunggu untok ditatap.

Kepada pembaca suma, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Valentines... maap zahir dan batin.

Monday, January 28, 2008

Meeting Penting

Pagi dah ari, awal ku sedar... pa lekak terkejut oleh bunyi jam alarm nok 14 igek besusun rah tas meja katil, 14 igek tas kusi, dan 14 igek lam mesen sesah. Aku nang perlu bangun awal ritok... kerna ada meeting penting.

Aku melangkah layuk masok lam bilit mandik. Tola ku pirit kelantei.. berat jak asa. Lekak ya ku sangkut ku tola rah......................eh? sikda penyangkut duhal. Alu ku melangkah layuk gik nuju kuar...sambil mirit tola kelantei.Tola ku ngkah rah kusi seblah katil jak. Lekak ya ku melangkah layuk gik nuju bilit mandik. Ku dapat merasa mata ku gik betutup rapat."caka gik petang dunia duhal...bunyi kokok manok pun blom nenga gik tok"...kata ku kakar sorang dirik...walaupun ku tauk rah Dubai nang sikda manok idup. Aku pun mukak baju, jeket, bra, loar, loarbib, talipinggang dan baju kalis pluru ku. Ku bukak paet nok kedak aek ujan ya. Sambil ku mandik, sambil ya ku gurin betekong rah lantei.

14 seken udah berlalu, aku alu nutup paet. "Huhh...lamak glak ku mandik tek"...bentak ati ku. Aku pun kuar dari bilit mandik. Aek nitit-nitit jak gugok dari badan ku. Al-maklom laa, urang bok lekak mandik tek nak.Tola alu ku sambar, pakei ku ngelap lantei dapor dan sisi lantei parit rah luar umah.

Ku perati gik jam, 14 menet dah berlalu. Aku lantas nekik tas lemari, sak badanku cepat kerin. Kelihatan baju keja ngan loar keja ku tersusun kemas lam petais."Bibik..tolong pasengkan baju untuq saya deh!"...kata ku nunggah urang gaji endon ku tek. "Aok, kaktok kamek masang"...saut bibik lam bahsa endon pior nya tek. Tali leher kaler pink ku ikat kemas rah geruk, kedak ku ngikat tali kasut. Bibik alu terus ngasok baju ngan loar ku, alu nereka skali tas badan ku.

Selesei suma ya, aku terus belari ke dapor. Aek di masak ku sampei ngeredak, terus ku molah kupi...pakei ku nyiram bunga di luar. Aku amik kunci keta alu nyetat kinek-kinek. Keta alu ku ribes ku kuar dari umah. Ku prati keta jiran seblah agik parking rah tepi jeraya. Aku kuar jap dari keta, amik batu bata alu ku selit rah wiper keta jiran. Aku ngundor balit keta ku sampei lah ke jeraya besar.

Suasana pagi tok nang sejok gilos. Mataku mula beraek-aek, mulutku mala nguap...munkin kerna baju ku rona kunin, atau munkin kerna kasut ku rona itam. Ku bukak derio keta,.. kedengaran DJ Maikel gik beloyar ngan peminat lam tepon:

DJ Maikel: Hi there, what's your name?
Peminat: aaaa...........
DJ Maikel: Ok we will play your song after this short break.
Peminat: ??

"Hmmmm... nang pandei DJ Maikel melayan peminat nya"...kata ati kecik ku. Pejalanan ke opis nang salu ngambik masa lamak. Semenjak ku keja rah Dubai tok, hari-hari tauk ada nemu trepik jem. Kebiasaan nya kerna eksiden keta, lori tebalit, slepar jepon ngadang jeraya, kedei guntin gik tutup, dan pupor chap amoi nait rega. Bukannya senang drebing rah Dubai tok. Ku ingat gik sorang staff opis nok sama keja ngan aku. Pengalaman drebing nya kira-kira 14 taun, tapi kenak tangkap reya kerna disabit kesalahan 'memandu keta sambil nepok tangan'. Nektok nya kenak hukuman jel 14 taun dan ditali gantong 44 kali. Memang aku coba sedaya upaya untok jadi pemandu yang berdisiplin dan berhemat. Sebab yalah sik eran lam bonet keta ku ada parang ngan samurai, senang mun ku berdepan ngan polis lak.

Setiba nya aku rah area opis, aku terus nuju rah tempat parking. Besusun jak keta, bas, lori, beldi, mangkok, suduk, cerpu, tanggak-lipat, suma parking rah sia.. suma dah full. Keta alu ku park rah tas beam. Rantei kapal ku belit ku rah bodi keta lalu ku ikat rah kaki tambi yang secara kebetolan melimpas depan aku.

Aku terus berekot nuju ke opis lobi. "Caka kin berat beg keja ku nektok eh"...kata ku sparuh eksen. Memang beg gamba Pawer Renjers nok dipakei ku tok banyak berjasa ngan aku semenjak dari ku tadika agik. Nektok, hampir suma rakan se opis ku iri hati ngan aku kerna gamba Pawer Renjers ya berkilat-kilat. "Ahh..persetankan mereka.."...kata ku lam bahsa melaya...sambil jarik ku lincah ngerobok lubang idong.

Pintu lif tebukak, alu ku masok. Kelihatan Amirra, gadis ayu pranakan arab kacukan Iran-Lebanon berdarah sejok; masok skali lam lif. Amirra sempat tersenyum manjak ngan aku. Baju fit dan sket pendek dipakei nya memang menyetudkan. "You're early today hihihi"..kata Amira sambil senyum manjak.Aku cuma mampu begegar palaktut. "Cibai..Geram ku nanggar kauu"..kata ku sengan-sengan kenja. Amirra alu senyum nyaut,"what did you say just now? hihihi". Aku terus jawap ngan kompidennya,"Owh..it means, Ahaks". Amirra alu nganggok tanda paham. Ku perati mulut manis nya alu berulang-ulang kali nyebut `cibai'...coba ngafal supaya sik lupak. Banyak juak bahsa mesia yang penah ku ajar ku ngan Amirra. Ku penah ngajar nya reti wow, jejeje, huhuhu, dan jotjotjot.

Hampir 40 menet mekduak lam lif, duhal punat lif lupak di tekan duhal. Amirra alu nundok badan nya...menonggeng sambil ncarik nomo rah punat lif. Ku perati sket pendek Amirra terselak skit, alu ku selakkan agik...senang ku mok nangga. Gitoklah adat kerja rah negri urang. Pluang jangan disia-siakan.

Sampei rah tingkat 44, pintu lif tebukak. Tangan ku masih setia nyelak sket Amirra. Amirra lantas bejalan kuar dari lif ngan manjak nya. Rambut nya melayang-layang umpama iklan sempu rijois. Ahhhh!...sunggoh manjak. Tanpa ku sedari, pintu lif tetutup ngan manjaknya alu turun balit ke debah. Aku nait balit rah tingkat 44 makei tanggak. Cuma aku agak kesal kerna tanggak ya kurang manjak.

Bila ku masok lam bilit meeting, kelihatan boss ku nok besomet rah daie dah nunggu aku. Aku dah penik. Ploh mula membasahi pipi ku. "Abis crita akuuu.."...bisit ati ku penik. Aku terus mukak beg, cepat-cepat ngeluar bekal ku alu terus makan depan muka boss. hampir 1 jam 14 menet ku lam keadaan penik sambil makan. Aher skali boss ku alu tetido-tido.Aku kesian nangga boss, alu ku tutup badannya ngan slimut. Aku sempat mendodoikan boss...sambil seblah tangan ku nyucok-nyucok pusat nya. Aku coba rilek...nutup mataku sambil mejin nyelak sket Amirra, Tapi boss ku awal-awal gik dah bedengkor. Sik sangka suasana meeting kali tok agak tegang dan panas.

1 jam 44 menet berlalu...aher nya boss bangun. Aku dah telentang tas meja meeting. Boss alu nait tas meja, alu bersalam sambil merik ucapan tahniah ngan aku...kerna meeting kali tok nang amat berjaya. Aku rasa sunggoh bangga. Suma rakan sekerja ku alu masok lam bilit meeting sambil nepok tangan. Aek mata ku ngalir kerna gembira. Memang kita akan berdepan ngan risiko tinggi camtok pabila kita bergelar Arkitek. Aku nang rasa terharu kerna sik sangka meeting tok beraher ngan satu kejayaan sekaligus mengharumkan nama kompeni. Suma staff menari-nari sambil ngentak palak rah dindin kerna gembira. Ku perati boss tesenyum lebar sambil ngaruk burit. seblah kaki nya di sumbat lam bakol uras, tanda nya stuju.

Suasana amat meriah, dentuman mercun dan urang nyabong manok slamak 7 hari 7 malam berturut-turut. Aku nyelin jam ku. Ku perati jarum tepat nunjok pukol 10.00am. Namun aku masih pecayak yang hari dah pukol 5.00pm. Aku alu terus pulang ke umah agik...memang berasa kepak ritok...setelah seharian bekeja keras ncarik rezki di negri urang.

Thursday, January 17, 2008

Pemergian Arwah Ayah

Tepat jam 10.00pm, handphone ku berbunyi. Aku terus njawap. Kedengaran sora adik ku tersekat-sekat nangis."Bang..ayah dah sikda bang... ayah dah pergi.." Aku alu terdudok.. aek mataku mengalir dipipi. Handphone ku biar gugok dari tangan ku.Terasa perit didada."Ayah dah sikda.."bisit ati kecik ku. Aek mata masih mengalir dipipi ku. Rasa seperti durik menusuk didada.

Aku mengusap aek mata ku.. lantas bangun menuju bilit ku. Baju dan sloar ku isik dalam beg mirah ku. Handphone ku berdering agik. Kakak menalipon ku. Sora kakak tersekat-sekat. Aku paham prasaan kakak waktu ya."Saba kak.. tuhan lebeh sayangkan ayah"kata ku mujok kakak.. sambil aku coba nahan aek mata dari kuar balit."Ku coba balit pagi isok juak" kata ku agik.. dalam nada tersekat-sekat. Kakak sik dapat madah apapa gik. Handphone diletaknya gia ajak. Aku pun kembali nyambong packing barang ku.

Sepanjang malam aku sik tido. Jam dimeja dah nunjok pukol 4 pagi. Aku lantas ngambik kunci keta, terus turun nuju ke bandar.Aku coba menalipon kawanku, Nabil."Assalamualaikum.. I've heard the sad news from your brother"..kata Nabil. Aku sikpat nak madah apapa. Hati ku perit.. masih sedeh."W'salam brother..can u help me to book 1 ticket to Malaysia today?" jawap ku, sambil coba nyembunyi rasa sebak di hati."Okay I will call you back".. saut Nabil, alu terus handphone diletak nya. Aku terus mandu keta ku. Ku tanggar meter, jarum mencecah 200kmsj. Aku dah sik peduli agik dak speedtrap di luar nun. Rasa terus nak ngembak dirik ku.

Tepat jam 6 pagi, Nabil menalipon ku agik, madah suma flight ke Malaysia full hari tok. Hati ku rasa kecewa gilak-gilak. Aku mintak tulong nya agik, nyuroh ngecek buat kali ke duak. Nabil satu-satu nya kawan arab yang rapat denganku. Di sebabkan utakku dah blur, cuma Nabil jak yang boleh ku harap untok nulong ku masa tok. 10 minit berlalu. Keta ku park tepi jeraya. Handphoneku bebunyi agik. Mak menalipon aku."Camney urusan ayah tok? mok nunggu kau sampei Kuching ka?" kata mak dalam nada sedu. Aku terdiam. Lamak dah sik nengar sora mak. Memang ku ngakuk, aku nang anak mak. Tiap kali aku nengar sora mak dalam kesedihan, aku akan merasa sedih juak. Skali lagik aek mata ku mengalir."Mak,.. iboh jak kitak nunggu kamek.Uruskan ajak ayah. Sik bagus juak kita nak melambat-lambatkan urusan jenazah nya"..dalam sora tersekat-sekat."Suroh Boy nulong uruskan"..kata ku gik ngan mak. Adik laki ku, Boy merupakan satu-satu nya adik besar yang ku ada kinek tok yang boleh diharap untok ngurus jenazah ayah."Bayangkan mun Boy sikda di Kuching".. kata ku kakar sorang dirik.

Hari udah hampir tengahari. Aku semakin gelisah. Masih belom ada brita dari Nabil. Sepanjang hari tadik, aku cuba pergi ke travel agensi. hampir suma travel agensi madah flight ke Malaysia nang full hari tok. Azan zohor tetiba berkumandang. Aku terus menuju ke masjid terdekat. Ku sempat menunaikan kewajipan ku sebagai muslim. Selepas sembahyang, aku menyedekahkan Al-Fatihah dan Yassin buat arwah ayah. Hampir 40 minit masa berlalu. Handphone ku skali lagik berbunyi."Brother! great news! I got 1 ticket for you.. your flight will be tonight 8.30pm from Dubai to Kuala Lumpur"..kata-kata Nabil menyebabkan hati aku berasa lega."Meet me at the airport tonight, 6.00pm okay?"..kata Nabil agik. Aku lantas mandu keta ku dan terus balit ke umah untok ngambik segala beg ku.

Tepat jam 6.00pm, aku sampei ke airport. Keta ku pandu perlahan, ncarik keta Nabil. Kelihatan kira-kira 6 meter di depan, sebuah keta Mustang Shelby rona biru kepunyaan Nabil. Aku terus park keta ku di blakang nya. Nabil kuar dari keta lantas memelok ku erat."Be sabbar my friend..insyaallah Allah will give your father Jannah (Syurgawi)"..kata Nabil, penoh bermakna. Kelihatan Abdullah kuar dari keta Nabil. Memang dah ku jangka yang Nabil akan ajak Abdullah untok ngembak keta ku balit. Tiket ku ambik dan 30 minit lekak ya, Nabil dan Abdullah masing-masing balit ke rumah. Aku menguruskan tiket ku. Beg ku sigek jak.. senang ku mbak dalam flight.

Tepat jam 8.30pm, flight Emirates Airlines pun begerak..menuju destinasi ke Kuala Lumpur. Aku dudok di seblah pak arab yang kebetulan nak bercuti ke Malaysia. Kamek duak berkakar sepanjang penerbangan. Aku coba nyembunyi rasa sebak di hati.Pemergian arwah ayah ku rahsiakan dari pak arab ya tek. Aku cuma sikmok nangis di depan nya.

Aku sampei di Kuala Lumpur pagi dinihari. Alhamdulillah penerbanganku ke Kuching cun jam 7.00am. Sampei ku di Kuching, adik ompuan ku menunggu ketibaanku. Dapat ku tanggar mata nya kembang mbak nya nangis. Adik ku terus melok aku setiba nya aku rah balai ketibaan."Sabar okay?..abang pun sedeh juak tok..tapi kita perlu redha.."kata ku mujok adik ku. Perjalanan ke umah ngambik masa dalam 30 minit. Jalan agak sesak juak time ya. Aku dan adik ku sik banyak kakar. masing-masing membisuk.. munkin hati masih sedeh.

Setiba nya aku di umah, mak lalu terus memelok ku sambil nangis teresak-esak. Adik-adik ku lain hanya mampu merati ajak. Wajah sayuk adik-adik jelas ku tanggar."Saba mak.. jangan nangis mak. Ayah munkin sedeh mun kita nangis camtok" kataku mujok mak."Ayah hampir 4 bulan suffer dari strok. Dah tiba Allah menamatkan penderitaan ayah" kata ku sayuk. Hati ku yakin, Insyaallah ayah pasti sihat di alam baru nun. "Ney kakak ko?" tanyak mak, sambil ngusap aek mata nya. Aku terdiam kejap. "Flight dak kakak minggu depan klak mak" kata ku sambil megang tangan mak. Aku terus menemankan mak ke ruang tamu, sambil nengar kisah arwah ayah disaat nya menghembuskan nafas terakhir nya.

Petang nya aku menziarahi kubur arwah ayah bersama adik-adik ku. Ku hanya mampu bersedekah Surah Yassin dan Al-Fatihah. Petang ya cuaca nang amat tenang. Selesai membaca Yassin, aku masih dudok berdepan kubur arwah ayah. Aku terus mengelamun.. terkenang 3 bulan lepas, sewaktu ayah di Normah lekak di serang strok. Seluruh badan ayah lumpoh. Ayah hanya mampu berkomunikasi makei matanya.Hampir sbulan lebeh aku menjaga ayah. Waktu ya bulan posa, dan aku menghabiskan bulan Ramadhan bersama ayah. Terkenang balit saat ayah dapat menggerakkan bibir nya. Ayah sentiasa tersenyum dan tetak stiap kali ku berlawak dengan nya.
Malah, aku penah berjanji dengan ayah yang aku akan ngembak nya bercuti ke Dubai bila nya dah sihat klak.

"Ayah, kamek rindu memena kitak. Ayah, maafkan kamek kerna sikda disisi kitak ketika menghembuskan nafas terakhir"..kataku dengan nada sebak. Tanganku menggenggam erat nisan kubur arwah ayah. Nama dan tarikh ayah kembali ke rahmatullah, 13 Disember 2007 menar-menar menusuk hati kecik ku."Segala waktu dan saat ketika ayah masih idup,ketika ayah bersama kamek..akan tetap tersemat dihati kamek dan suma adik-adik"..kataku lantas aek mata mengalir dipipi. Adik-adik ku terdiam sayuk. Semoga roh ayah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah buat ayahanda Allahyarham Mohamad Hamdan Bin Edi.
Amin ya rabbil alamin..



Banjir Dasat di Dubai

Tepat jam 8.14 pagi, ku terus nyetat keta ku..ngan harapan dapat merizep parking peberet aku nok sik jaoh dari opis.Jadi, cam biasa lah..keta ku mbak ku laju.. supaya tayar nya bepusin. Sampei jak di simpang jeraya besar, alangkah tekejut berok/kerak/katak/tapeh/ruti-paun nya bila ku nanggar jem sepanjang jeraya. Ujan nang sik berenti2 jak..mencurah-curah turun.. besar-besar jak aek nya.. umpama 144 juta gajah gugok kenak tikam dari tas langit."Hmmm.. tok kompom banjir tok".. kata ku sorang dirik sambil ngaruk burit. Ku bukak derio keta, kedengaran DJ Maikel gago jak madah banjir sia-sinek.. berhati2 rah jeraya.. mun dapat, berenang jak turun keja. Kata-kata DJ Maikel tek alu nyuroh ku tringat 14 menet ya tek.. pa ku ada tetanggar 3-4 urang berenang rah jeraya. Lalek juaklaa ku merati. Namun ku eksen jak sik nuli. Lak kata urang sik kalak nemu lak.

Sejam dah berlalu. Aku gik lekat lam jem. Nampak rah depan ku keta suma kin selow."Hmmm.. mesti kin dalam aek rah depan nun" kata ati ku tek. Aku lantas mbak ilek-ilek sambil drebing sambil seblah tangan ku nganyam tikar. Rah seblah kerek jeraya, ku dapat nanggar 14 buah keta lekat lam banjir... Kelihatan drebar nya masing-masing lam keta. Aku tersenyum merati olah sidak. Ada gik nepon lori-tarit, ada dah mati buntuk, ada kenak belit anakonda, ada kenak pajoh ikan jos.

Hampey 1 jam 14 menet berlalu. Keta ku dah sampei rah tempat aek dalam. Jantong ku dah degap degup. Dapat ku perati 4-5 urang tengah berenang sambil mbak leptop. Aku pun nekad alu meneruskan pejalanan. Keta ku selow-selow masok lam aek ya tek. Aek ncurah-ncurah jak rah atas bonet keta ku. Aku coba mbak ilek-ilek jak. Ujan turun makin lebat. Sekali-skala nampak 3-4 ikok kambin letap-letup jak gugok dari tas langit. Makin jaoh ku begerak, makin dalam aek. Ku perati aek dah nait sengan penjan keta ku. Aku mbak selow-selow gik keta ku..ngan harapan enjen sik mati. Ikan paus dan ikan jos kejap-kejap melimpas rah depan keta ku. Cebisan-cebisan geruk ngan palaktut manusia terapong2 jak rah depan."Sapa laa mpun geruk ngan palaktut ya"..kata ku sambil tersenyum.

Aek dah nait sengan atap keta ku."Caka, sik nampak apapa dah tok eh" kata ku ngan nada sora P.Ramlee. Aku alu mukak lampo keta ku sambil mbak jak selow-selow. Ku perati rah blakang, sebuah keta Honda Civic nok ngirin ku dari tadik tetiba jak berenti. Ku perati nya mpun drebar tetiba jak berenang kuar dari keta sambil merus gigi..alu sempat nyabun bodi keta nya lam aek. "Hmmm..nang rajin laa" kata ku tek sparuh nyindir..sambil jarik ku cerdit jak ngorek tek idong.

Aku meneruskan pejalanan. Nektok keta ku dah kira-kira 14 meter dari paras aek. Aku tetap coba mbak selow-selow sambil nenang ati ku pun. Ku coba bukak derio keta agik. Kedengaran sora DJ Maikel ampus-ampus jak madah bilit derio nya masok aek dan kaki nya lekak kenak pajoh boyak. Semenet lekak ya alu ilang sora DJ. "Pegi lunch kali DJ" kata ku sambil tersenyum agik. Ikan duyong skali-skala melimpas seblah kerek keta ku sambil ngeceng-ngeceng nak nekel. "duu nak!..muka kedak katak" kata ku nganok dak ikan duyong ya tek. Ku perati 2 ikok ikan jos tengah berebut ngan sorang miak nok berenang rah depan. "Hmmm..lewat laa mesra daktok juak eh!"kata ku sambil senyum agik.

1 jam 44 menet berlalu. Keta ku masih lam aek. Aku dah siap ngunggun api lam keta ku tok. Keadaan kin sejok. Tapi aku tetap neruskan pejalananku. Ku toleh gik rah blakang.. nampak keta Honda Civic nok ngirin ku tadik, bekilat-kilat jak upa nya lam aek. Al-maklom laa.. udah lekak kenak sabun tek nak.

Ku tringat pesan mak.. sambil aku ngelamun.. "Ingat pesan mak, mun banjir kilat rah sinun.. jangan dudok taem drebing..lak krem geruk". Memang dah ku jangka, geruk ku mula krem.. kerna lamak glak dudok. Aku pun alu nurun kusi keta ku,terus ku nerap sambil drebing. Skali gik ku noleh blakang. Dapat ku tanggar ku drebar Honda Civic ya pun tengah drebing sambil nerap juak. "Hmmm..munkin mak nya penah mesan juak dolok" kata ku kesal.

Dalam ku sparuh sedar ngelamun lamak glak tek, tetiba ku tanggar keta ku nait rah permukaan aek. Aku narit napas lega sambil kaki kerek ku lipat sengan tlinga.. tanda slamat. Ternyata aku berjaya kuar dari aek banjir yang amat dalam dan dasat ya. Beberapa buah keta temasok Honda Civic nok di blakang ku pun slamat sampei.. suma sidak drebing sambil nerap. Ternyata pesan mak amat berguna.

Bila sampei rah tempat aek surut, aku alu terus parking keta ku rah tepi. Keta-keta lain nok slamat sampei pun sama-sama parking juak. Mekurang di sambut mesra oleh datok bandar Dubai serta bini nya nok kaw-kaw cun gilos. Aku lantas nait rah stage terapong nok dipolah sempena hari banjir tok, bersama-sama sidak lain nok slamat sampei. Mekurang alu diberik pingat serta piala pusingan. Aku sempat merati dada bini datok bandar ya masa nya ngasok pingat rah geruk ku. Mekurang suma bersalam-salaman dan berpelokan. Ada yang gembira kerna slamat alu ngesek on de spot. Kelihatan si drebar Honda Civic ngajak ku main burit,.. namun aku menulak ngan alasan aku gik period.

Toklah kejadian banjir paling terok belaku rah Dubai. Kira-kira 144 ribu urang ilang berus gigi, 14 ribu urang ilang tempat bekemeh, 14 ratus ilang somet, dan selebihnya ilang palak, geruk, palaktut, dada, burit dan lain-lain agik..namun suma di laporkan slamat dan hanya dirawat rah wad biasa. Sayuk dan piluk ati ku merati miak kecik rah tepi jeraya lam keadaan sik terurus, ngeraong nangis.. kerna poket loar mak nya bisak.

Peristiwa 14hb 1 2008, Ujan lebat dan banjir di Dubai ritok secara sik langsong masok lam sejarah dunia dan sejarah Sultan Melaka.Sik penah-penah Dubai dilanda bencana alam seterok camtok. Presiden Amerika, Josh Bush sempat berucap sambil nereka loarbib lam tibi merik ucapan takziah kepada suma mangsa-mangsa kebuluran. Bencana alam yang sik di duga. Bak kata pepatah urang tua,"Alam ini penoh ngan misteri, dan bukanlah penoh ngan popkon".