Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Sunday, November 30, 2008

Mari Molah Kek!

Hai... lamak dah sik jumpa ehek. Ritok pakpuj atang rajin.. haaa... rajin nak ngajar kitakurang cara-cara molah kek! Hahhhh??...apaa??? pakpuj pandei molah kek????

Aok...pakpuj memang terre molah kek ehek. Dan kali tok, pakpuj akan ngajar camne cara kita nak molah kek karipap! Okeh, untok resipi kek karipap tok... maka perlulah kita meli bahan2 seperti berikut:

1. 4 kilo bawang mirah besomet.
2. 7 igek telor manok aek tawar.
3. 400 kilo garam yang telah di jemor.
4. 444 kilo gula yang telah di jemor.
5. 1 botol pewarna tiruan yang dibenarkan belombak.
6. 2 ketol ais yang telah di jerok.
7. 8 tandan pisang penyet.

Cara-caranya:
Mula-mula, kita amik 4 igek tukol besi.. pangkong palak dikpun seblom kita susun-susunkan dalam kuali kita seperti gamba nok di debah tok..


Kemudian, kita tuang kicap masin lam kuali... kita gaol2 sambil ngoreng. Gorenglah sampei itam supaya aroma akan nait dan ini akan membantu kita benapsu untok makan kek karipap tok tek. Amik semua pisang penyet ya tek, tutok-tutokkan makei palaktut kita.. lepas ya susun-susunkan rah depan pintu umah jiran.

Setelah selesei suma ya, kita amik apapa jak dagin yang kita suka pakei inti kek karipap tok klak. Jika kitakurang suka dagin yang nyaman, rangup dan menawan.. maka pakpuj cadangkan lah supaya kitakurang makei dagin nok besar-besar kit. Jadi, untok masakan pakpuj tok.. pakpuj akan menggunakan dagin gajah..


Setelah dapat dagin tok tek, maka blend lah dagin ya idup-idup.. dan pastikan di campor skali ngan adunan nok dalam kuali ya tek. Blend lah adunan ya slamak 4 hari sampeilah nya belendir. Mun rasa-rasa blender ya berasap kedak nak meletup, maka pelok lah ia erat-erat dan dengan penoh kasih sayang. Balutlah ia dengan pempes sekiranya perlu.


Siap jak suma ya.. maka balutlah adunan ya tek ngan tepong kanji yang telah digasak makei bincu bibey dan tunokkan lah dalam dapor seperti yang pakpuj molah debah tok...


Setelah 4 jam nunggu sampei dapor kita rentong,... maka siaplah kek karipap kita ya tek. Kita boleh lah ngkah semua karipap ya dalam tapak. Mun rasa-rasa mok ngkah dalam cangkir pun bleh juak. sudah semesti nya lazat. Mun ekotkan zaman kinek tok, kek tok memang agak sesuailah pakei kita madat lam mulut pengantin masa rah atas pelamin. Jadi sik perlulah sidak nak molah nasik temuan agik klak.


Jadi untok menghebatkan lagik rasa kek kita tok tek, maka boleh la karipap tok tek di makan dengan minuman kegemaran kita,.. iaitu minuman Serei-Cola.


Pakpuj harap, kitakurang boleh berjayalah molah kek karipap macam nok dipolah pakpuj tok tek. Jadi, pakpuj mintak dirik lok.. lak pakpuj blogging gik. Slamat mencoba!

Tuesday, November 18, 2008

Kamik Kenak TAG!!!!

Okeh...kamik sik sangka kenak TAG agik eh. Haa.. kali tok lain skit TAG nya. Sidak mok nangga camne upe dirik kamik tuk duhal kehkeh.. pas ya paksa juak jawap soklan2 nok susah gik ya.
Tapi sikpa lah... demi TAG tok tek nak, maka kamik turut serta juak lah kehkeh...

1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now
- Aaaa tok paham kamik!.. nya mintak gamba kamik eh kehkeh.. haa gitok lah upa kamik..

Photobucket

This is why I'm Hot!

2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.
- Uishh kenja juak sidak tuk. Nyuroh Kamik bukak baju sambil berekot! Okeh laa.. jadi kamik ekot juak lah.. ehek

Photobucket

3. Post that picture with NO editing.
- ooOoo..Post laju hoh.

4. Post these instructions with your picture.
- Aihh?..Post opis?


5. Tag 10 people to do this.
- Rona ijo jak ehek.

Friday, November 14, 2008

De Perfect Blend

Hai..slamat berjumpa lagik. Dalam entry kali tok, ada lah miak lam blog nun begasak main tag-tag tok laa. Dan tag kali tok bertajuk `De Perfect Blend' atau makna nya lam bahya melayu iaitu 'Pengisar Terhebat'. Haaa.. apa sebna maksud sidak tok begasak kiak-kaong main main passing-passing nok hal pengisar terhebat tok?

Photobucket

Okeh, mun ekot motip sidak sebna tek.. kira sidak mok tauk sapa yang penah nelan pengisar bah. Jadi, pakpuj pun kira berminat juak lah mok turut serta. Jadi, mari pakpuj mulakan dengan list Perfect Blend Pakpuj....

    - Semangka + Kacang kuda = Pakei inti karipap pergghh nang perfect!

    - Loarbib + Cabik jarum = Nang perfect k hadiah gerek.

    - Pensel + Pusat = Cucok2 pusat kita ngan pensel. Sunggoh nyiluk dan perfect.

    - Keta surong + Kaki kambin = Mejin jak kaki kambin pakei nganti tayar keta surong hoh? Nang perfect!

    - Pizza + Slepar jepon = Pizza berintikan slepar jepon. Ingin coba? Hidangan perfect!

    - Botol sos + Sempu rambut = Kita tukar slera. Ngkah cecair sempu kita dalam botol sos. Perfect nak?

    - Kentang + Batu bata = Timpak2 kentang ngan batu bata. Nang perfect lahh penyek yaa.

    - Aek Sirap + Daun ulan raja = Coba jak berulam makei aek sirap. Sik pedas nak? Nang perfect la.

    Photobucket

    - Berus gigi + Petais = Sapa2 dapat ngangkat petais makei berus gigi, nang nya perfect!

    - Air + Water = Rah stesen minyak ada sainbod tok. Perfect eh.

    - Kamera + Aek cukak = Rendam jak kamera ya lam aek cukak. Neylah tauk tangada jak jadi jerok. Perfect!

    - ijo + puro = Pempem? nang ngenak dan perfect!

    - Ketam + Henpon = Ikatkan henpon rah atas badan ketam pas ya suroh henpon ya vibrate, kita nangga camne upa ketam ya. Uish perfect.

    - Suduk + Kasut = Ngkah jak suduk lam kasut. Seni bah. Perfect hoh.

    - Pelamin + jamban = Kita suroh pengantin besanding lam jamban. Kompom perfect.

Photobucket

Bah, jadi...ya jak lah pakpuj mpun list lah. Jadi, diharap list di atas tok dapat menempatkan dirik pakpuj antara golongan yang penah nelan pengisar. Okeh!..lak blogging gik Samekom!

Tuesday, November 11, 2008

Belajar Menjadi Artis

Okeh..
Lamak dah ku sik ngereco lam tok. Kat nak 14 taun ada kali hoh. Bah, kali tok.. ku nak mbak kitakurang ke alam Siber. Yaa.. alam Siber atau lam bahsa Msia nya,.. alam Artis.

Bila kita crita hal artis tok, sik semestinya artis nok salu tekangkang tebeylak nyanyi rah pentas nun. Bukan ya maksud crita ku eh. Haaa.. maksud artis nok dipadah ku tok, adalah pelukis atau lam bahsa omputih,.. Akauntan.

Haaa..munkin ada sengah kitakurang ingin glak mok blaja teknik melukis tok nak hoh? Maklom laa.. cita-cita nak jadi Akauntan tek nak. Sikpa, aritok... pakpuj nak ngajar lah teknik dero muka manusia dan bukannya muka katak.

1. Teknik Gelembong Dara -
Mula-mula, dalam sigek kertas, kita perlu lah dero sigek bulatan. Sik kesah lah samada bulatan ya segitiga ka, segiempat ka, segisratus patploh empat ka.. janji nya bulat jak. Teknik tok digelar teknik gelembong dara.


2. Teknik Campor Tulak Bahagi -
Lekak ya tek, kita perlu molah tanda + rah kawasan nok kita akan molah dak mata ngan idong ajak. Mulut boh glak la. Boh nak blalak bah. Jadi, teknik tok digelar teknik campor tulak bahagi laa.. kerna bila kita camporkan segala dak tulak, pas ya kita bahagi nok tulak ya tek, hasilnya pasti dapat jimat minyak.



3. Teknik Asas Celorot -
Di kawasan nok di tanda tek, maka kita selo-selo lah mendero bigik mata dan idong manusia ya tek. Pastikan idong ya di polah besar-besar. Boh kecik glak. Susah nak diat lak. Teknik asa celorot tok di temui oleh Leornardo Davincci, iaitu pengasas CNI rah Amerika nun.


4. Teknik Pencernaan Peraut -
Teknik tok perlulah di polah ngan berhati-hati. Dimulakan dengan mulut (Pastikan mulut di dero sepanjang yang boleh) kemudian di sambong ngan kelupak mata. Untok lukisan camtok, sik hal mun kelupak mata ya bulat. Kaktok bok kita ngato nya agik. Pastikan pensel atau pen yang kita gunakan tek nang kita tekan kowat-kowat rah kertas supaya kita ndak alah-alah meraut pensel atau pen ya berkali-kali.


5. Teknik Kemalasan Bertopi -
Haa...teknik tok lah salu dipakei oleh dak pelukis tekenal sekiranya sidak nang dah malas glak nak dero rambut manusia. Ney tahan dero sigek-sigek rambut ya. Brapa billion juta ratus juntun pergheheghr&*^$$ igek rambut nak di dero. Jadi, bagi memudahkan keja kita, maka paling afdal lah mun kita dero topi jak.


6. Teknik Mengaler -
Mun kitakurang sik paham teknik tok ka, nang apa laa. Teknik tok arum bulak, skru pam jamban pun tauk bah. Jadi, cam biasa lah.. kaler jak gamba ya tek ekot camne imiginasi kita. Mun ada kawan rah seblah, ekot jak camne rona kulit kawan ya tek. Mun kulit kawan kitakurang ya tek rona ijo puro, maka kaler jak lukisan ya tek rona ijo puro lah.

Selepas selesei suma tok tek, pastikan lukisan di jemor rah panas slamak 4 jam. Sementara nunggu lukisan kita kerin, maka bolehlah kita turun kepasar jap.. meli ikan dalam 4-5-6 ikok dan kita jemorlah skali rah seblah lukisan ya tek supaya ikan-ikan dibeli ya tek menjadi ikan kerin dan sedap dimakan. Cukup jak 4 jam lekak dijemor, maka tibalah masa untok di mbak masok lam umah. Lihatlah hasil lukisan kitakurang ya tek...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kacak sik? Bah..semoga asas di berik pakpuj tok akan menyemarakkan agik smangat kitakurang nak mendero dan menjadi Akauntan tok tek. Jadi, slamat mencoba!

Sunday, November 2, 2008

If you are my daisy, Then I am your capati.

If you are my daisy..
Then I am your capati.

I kenak selok, kenak palit rah ruti..
But you kenak suap terus lam mulut dak tambi.

Now i am your daisy..
Then seney ko nak lari wahai capati.

I will palit dirik ku rah ko jadi inti..
sak kulit ko rasa beminyak, mulut tambi sedia menanti.

This daisy not the calang-calang punya daisy..
Daisy bisa bikin capati meli Perodua kenari.