Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Tuesday, January 20, 2009

Kepantunan Banjir

Hai! bertemu kembali kita diruangan kerepak-kerepak bersama Pakpuj. Jadi, tentu pembaca merasa teruja bila nangga penampilan terbaru tema blog Pakpuj kan? kan?.. Haaa semperna hari raya taun baru 2009 tok, Pakpuj nang sengaja lah nukar tema tok... kerna, Pakpuj rasa.. rasa oren lah.

Jadi, duak tiga patblas minggu ya tek.. sluroh manusia dikejutkan dengan kejadian banjir besar nok melanda bahgian Sarawak. Setelah hampir 14 juta taun kita sik kenak banjir kedak tok. Ada juak Pakpuj nenga crita urang-urang tua, munkin tok angkara 44 ikok boyak nok begasak jak bekemeh siang malam. Hishhh macam-macam jak hoh. Jadi, demi menghormati musim banjir tok tek.. Pakpuj molahlah sigek kepantunan hasil idea lekak nangga crita biep malam tadik. Marilah kita baca sama-sama okeh!

Ibu mertua ke kedei Nek Milah,
Turun membeli sekilo penjan,
Di bandar kita bejalan ngengkang,
Di dalam banjir kita tekangkang.

Krusi parlimen dibawa blayar,
Masak ruti dalam klambu,
Utang emak disambut meriah,
Jeraya Kuching banjir sudah.

Anak menangis kerna banjir,
Ninek menangis mengenang tom cruise,
Akibat membeli ikan diparit,
Kupi ini sangatlah pait.

Soping komplek rami manusia,
Bejalan sambil mirit bendera,
Banjir di Kuching melanda Miri,
Sedap juak kambin biri-biri.

Mat Banjir pandei memasak,
Memasak pusuk di atas tibi,
Pusuk dimasak tidak dimakan,
kerna tibi dimakan Pusuk.

Persatuan banjir menimbang gula,
Menulis kita sambil berenjut,
semangka berekot meninggalkan pensel,
Menternak sloarbib pekerjaan profesenel.

Sbulan sudah kita bedenyut,
Tiba masa kita bedangdut,
Bedangdut manjak di dalam banjir,
Gunalah geruk untok berpikir.

Ratu dunia ngulam jerok,
Sambil begaruk tandanya ceria,
matlamat banjir amat ketara,
Pinggang Ratu singit ke utara.

Mari kita berguro senda,
Becabut bulu bepicit jerawat,
Bersatu kita melawan lanun,
Tanggar kitak banjir nun.


Ini pantun dak kelab banjir,
Memberik nasihat kerna lapar,
Sengaja kita meng-gostan dirik,
Supaya derma sentiasa diberik.


Bah..ya jak lah pantun banjir sumbangan Pakpuj. Jadi, kepada mangsa-mangsa gejala banjir di Kuching dan kawasan nok berdekatan seperti Jerman, Kutub utara dan Kutub Endon.. di harap semua bersabarlah sementara nunggu bas. Sesungguhnya setiap kejadian, pasti ada parit.. dan setiap parit, pasti ada katak beromen. Jadi, sehingga kita bertemu lagik, majulah negara kerna negara, dan bukan kerna kedei Nek Milah.

8 comments:

FaDLi said...

kkekkeke...leput ku maca pantun tok.. dahla sik ngekot peraturan pantun..berolah kali jak...tulah kelak...

camney mok meli sekilo penjang? hahaha...
camney gaya tibi dimakan pusuk? kakakaka
semangka berekot?

kakkaa...leput ku ehhhhh...dah gik.. orang susah2 banjir..aku sitok leput tetak...

khairul onggon said...

nang tungganglanggang jak bunyi pantun tok ekekekekekekeke...

AmirFX said...

pantun kah apa tok.... nasib bos sekda... mun ndak join sama ngn aku bergoleng d opis maca pantun tok....

Pakpuj said...

Duhai Fadli.. Toklah namanya pantun dikir selatan. Hanya di amal pada jaman Sultan Melaka lok marek.

Duhai Onggon.. Kamik pun suka tunggang kuda koh hhee..

Duhai Amir.. lenkali, mbak lah bos skali goleng2 okeh! hhee..

Rudy said...

tauk juak owh perkembangan kat swk tok lekak pindah kat bulan owh...heheh...

WhiteTulip said...

hahahha..lucu menaaaa......sikpat mejin idea ya dtg kak nangga biep..hahahhahaha..lucuuu..

farah.marzuki said...

hello kamek farah kenjet. bila gik mok apdet pakpuj!?

kirana said...

Salam dari kirana.

Kamek suka cerita katun
Mun tetak berenjut-renjut
Nang sik pandei kau bepantun
Pantun ngereco nyakit perut


Petang-petang cari lelitak
Letitak banyak di tepi jeraya
Sudi-sudi kan dirik kitak
Singgah sekejap di blog kirana