Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Friday, July 18, 2008

Blogging Balit Dah Tok...

Hai... lamak dah ku sik blogging tok. Ada kat nak 14 Taun dah.. walaupun pada hakikat nya bok 3-4 bulan jak. Ya lah bila ngabas balit blog ku tok tek, nang dah kedak buah limo kenak kerutis kerak jak upa nya. Berulat-ulat.

Okeh, bulan tok apa best hoh? Mun di prati memena, beberapa bulan tok urang nak begasak klakar pasal minyak nait, barang nait, gelembong nait, gudnait, dan lain-lain lagik. Dari sia mula lah urang berklakar pasal politik.... jeng jeng jeng... POLITIK (18sx sahaja).

Ermm...bagi aku, politik Malaysia penoh rona-roni dan belemak-lemak. Ianya umpama kedak Planta. Cuba kita bayangkan, Planta di palit rah ruti paon.. cecah ngan aek kupi. Paham sik maksud ku? Mun paham,.. bagus lah. Mun sik paham,... bagus juak lah. Kerna aku sik paham juak ehek.

Jadi, coba kita ungkit balit tentang Planta tok. Seney sebna nya asal Planta tok. Mun ekot ujian DNA yang penah ku molah dolok,.. bila kita merati memena nama Planta tok.. dan coba kita sebut lamak-lamak. Sebut camtok:

"Planta...Planta...Planta...Planta...Planat..Planat...Planet...Plenet..... berenti!!"

Ada nangga sik ayat ya? ayat nya betukar jadi Plenet!. Dan mun ekot lam bahsa urang tua dolok-dolok marek nak,... reti Plenet tok adalah `Bulan'. Maka sahlah asal Planta tok dari Bulan. Hmmm patut pun Neil Amseterong suka glak berambeh rah bulan. Ya duhal rahsia.

Penah nangga crita Tenspomer sik? Best hoh. Okeh, balit ngan crita asal kita tek. Mun ekot adat dan budaya kita tok, Planta ada banyak maksud. Bergantong ngan camne rupa ayat ya lah. Tok ku merik contoh ayat:

1. "Ketulahan juak miak ya, Planta kita di bisak nya!" Komplen si Timah ngan katak puro rah tepi parit ya.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Buku Resepi lamak (skurang-kurangnya 44 taun)

2. "Ludin, lak kain ya Planta-Planta kan rah luar okeh?" Kata Mak JenaP sambil nyinsin tapeh nya sengan keteyak.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Penyepit rona kunin sahaja

3. "Kesian ku nangga miak ya, paksa juak mekurang nganta nya ke Planta" Kata Seman dalam nada separoh ngegeh.
- Maksud Planta dalam teks atas ya = Spetar/ Spital/ Hospital

Jadi, ya jak lah serba sikit pengenalan ngan ayat-ayat Planta tek. Jadi, berbalit pada isu Malaysia umpama Planta tek... berdasarkan fakta-fakta nok atas nun, boleh la kita madah yang hampir 94.44% Planta tinggal slesa lam petais. Bagus juak lah camya hoh. Rejeki sidak ba hoh.

Bah, lak sambong crita lain gik. Kit perut nak berak tok. Bak kata pepatah,"Ke hulu kita berakit ketengah, Pajoh jak lah rakit ya".


3 comments:

Shahrul said...

hahaha blog tok kedak cita simpson, pande melelat indah. dari politik pergi ke planta hahaha

u sine tok, dubai? wah hebat? na'pa dipolah jaoh ngembak dirik d sia nong??

Pakpuj said...

Ekeke.. memang sengaja melelat ehek. oOOoo saya keja sitok hehe

Bey & Anyss said...

owwhhh..pakpuj..kamek pikey tek kamek lost masa tengah maca post..paduhal tek nang sengaja kitak ngelos isik penting..ndak ku brani...kuuuuuu semmmenggggat!!!!!