Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Thursday, September 25, 2008

Kawanku di perantauan ekekek

Ritok tek ku baca blog sorang kawan ku... nok nektok dah di negri omputih nun ekekek. Kakekeke jak ku tetak baca... abis palak ku antok-antok ke dindin ekekeke.. ermm kepak dah ku antok palak tek. Ermm sok paksa nunggah sidak keja kontrek tok.. ngato dindin umah ku,.. retak dah kenak antok ngan palak.

Ermm okeh. Sebna nya kawan ku tok asal urang jepon..tapi lamak dah diam di msia. Pa jepon kalah dolok, kira nya nak balit ke jepon,.. tapi kenak tinggal kapal.. alu sikpat balit jepon gik ehek. Jadi, nektok nya dah rah negri omputih nun lah. Ermm nya nyambong blaja nya. Ermm siktauk juak ku pa kursus di amik nya. Ermm nenga kaba-kaba,.. kursus masak laa. Ermm bagus lah gia,.. dapat jadi kedak chef wan bah.

Nya sinun bok jak 2 minggu lebeh gia lah. Ari-ari begasak jak nya ngempas dikpun run-run nangis ekeke. Ermm munkin rindu nak micit cicak rah dindin bah. Maklom lah.. negri omputih nun bukannya senang mok temu cicak. Ermm ada ku mesan dolok,.. seblom nak gi sinun.. mbak laa sikok duak anak cicak k inang. Pi kawan ku tok bengkeng... madah cicak msia sik stended. Sik pandei makei spek klontet.. dan macam-macam gik lah tohmahan yerRr..

Ermmm..tapi bila ngenang kawan ku tok tek.. teringat lah aku zaman gik mula-mula berhijrah rah negara Arab tok. Ermm mun di msia,.. aku biasa nginang pusak. Tapi bila di sitok, paksa juak lah ku berinang dak unta. Nektok pun, dah kat nak 14 ikok unta ku inang ku dalam umah ku tok.

Mun di msia,.. ilek-ilek jak turun keja. Tapi di sitok, ari-ari turun keja mbak snapang. Maklom lah, takut kenak tembak dak US tek nak. Tapi nektok ku dah ilek skit lah. Turun keja pun dah makei keta tank.

Bah, nak pen off lok. Dah siktauk gik pa nak di padah lam tok. Dan kepada kawan ku nok rah luar negri nun tek... sigek jak lah pesanan aku.. iaitu.... ilek laa... rindok bah diam negri urang. Macam-macam pengalaman bleh dapat bah. Mok mukak tibi crita biep pun pree ehek. Balit msia gik lak dapat terbang gik kei belon besar ehek... Blakang kusi belon ada tibi wooOOo. Air Asia adaaa???... ehek..

Chow chow! ekekeeke.....





*Tok laa muka kawan saya tok tek ekeke.. congek upa hoh ekeke...


kamek.org

*Dan tok salah sorang kawan nok penah ke luar negri, aher nya berjaya jadi superman. Tahniahlah!?!?!

2 comments:

oon said...

pakpuj, ada pintu doremon sik, nak balit msia aihhhh huhuhu

Pakpuj said...

ooOoo..lak laa ku ngirum pintu doremon ngan ko sinun. dapat takduak farah madat dirik lam pintu nun ekeke..