Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Tuesday, November 11, 2008

Belajar Menjadi Artis

Okeh..
Lamak dah ku sik ngereco lam tok. Kat nak 14 taun ada kali hoh. Bah, kali tok.. ku nak mbak kitakurang ke alam Siber. Yaa.. alam Siber atau lam bahsa Msia nya,.. alam Artis.

Bila kita crita hal artis tok, sik semestinya artis nok salu tekangkang tebeylak nyanyi rah pentas nun. Bukan ya maksud crita ku eh. Haaa.. maksud artis nok dipadah ku tok, adalah pelukis atau lam bahsa omputih,.. Akauntan.

Haaa..munkin ada sengah kitakurang ingin glak mok blaja teknik melukis tok nak hoh? Maklom laa.. cita-cita nak jadi Akauntan tek nak. Sikpa, aritok... pakpuj nak ngajar lah teknik dero muka manusia dan bukannya muka katak.

1. Teknik Gelembong Dara -
Mula-mula, dalam sigek kertas, kita perlu lah dero sigek bulatan. Sik kesah lah samada bulatan ya segitiga ka, segiempat ka, segisratus patploh empat ka.. janji nya bulat jak. Teknik tok digelar teknik gelembong dara.


2. Teknik Campor Tulak Bahagi -
Lekak ya tek, kita perlu molah tanda + rah kawasan nok kita akan molah dak mata ngan idong ajak. Mulut boh glak la. Boh nak blalak bah. Jadi, teknik tok digelar teknik campor tulak bahagi laa.. kerna bila kita camporkan segala dak tulak, pas ya kita bahagi nok tulak ya tek, hasilnya pasti dapat jimat minyak.



3. Teknik Asas Celorot -
Di kawasan nok di tanda tek, maka kita selo-selo lah mendero bigik mata dan idong manusia ya tek. Pastikan idong ya di polah besar-besar. Boh kecik glak. Susah nak diat lak. Teknik asa celorot tok di temui oleh Leornardo Davincci, iaitu pengasas CNI rah Amerika nun.


4. Teknik Pencernaan Peraut -
Teknik tok perlulah di polah ngan berhati-hati. Dimulakan dengan mulut (Pastikan mulut di dero sepanjang yang boleh) kemudian di sambong ngan kelupak mata. Untok lukisan camtok, sik hal mun kelupak mata ya bulat. Kaktok bok kita ngato nya agik. Pastikan pensel atau pen yang kita gunakan tek nang kita tekan kowat-kowat rah kertas supaya kita ndak alah-alah meraut pensel atau pen ya berkali-kali.


5. Teknik Kemalasan Bertopi -
Haa...teknik tok lah salu dipakei oleh dak pelukis tekenal sekiranya sidak nang dah malas glak nak dero rambut manusia. Ney tahan dero sigek-sigek rambut ya. Brapa billion juta ratus juntun pergheheghr&*^$$ igek rambut nak di dero. Jadi, bagi memudahkan keja kita, maka paling afdal lah mun kita dero topi jak.


6. Teknik Mengaler -
Mun kitakurang sik paham teknik tok ka, nang apa laa. Teknik tok arum bulak, skru pam jamban pun tauk bah. Jadi, cam biasa lah.. kaler jak gamba ya tek ekot camne imiginasi kita. Mun ada kawan rah seblah, ekot jak camne rona kulit kawan ya tek. Mun kulit kawan kitakurang ya tek rona ijo puro, maka kaler jak lukisan ya tek rona ijo puro lah.

Selepas selesei suma tok tek, pastikan lukisan di jemor rah panas slamak 4 jam. Sementara nunggu lukisan kita kerin, maka bolehlah kita turun kepasar jap.. meli ikan dalam 4-5-6 ikok dan kita jemorlah skali rah seblah lukisan ya tek supaya ikan-ikan dibeli ya tek menjadi ikan kerin dan sedap dimakan. Cukup jak 4 jam lekak dijemor, maka tibalah masa untok di mbak masok lam umah. Lihatlah hasil lukisan kitakurang ya tek...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kacak sik? Bah..semoga asas di berik pakpuj tok akan menyemarakkan agik smangat kitakurang nak mendero dan menjadi Akauntan tok tek. Jadi, slamat mencoba!

6 comments:

farah.marzuki said...

mek tek pikey klua muka pempem indah ujong nya. tapi kamek pras lah diat muka mpuan kacak gilak. tok la di pdh kamek mandokkkk. pakpuj si tukang mandok.. polah2 benda turn out jadi benda lain. tetttttttttt !!!

Audio said...

ekekekeke..oOOo tok duhal reti mandok tek ekeke...

aya_snooter said...

hahahahahahaha...cne gik nak carik kursus melukis camtok.rah ctok jak ada...hekkk hekkk!!

khairul azman onggon said...

aku kenak tipu paduhal hehehehe.. Serious kali jak ku ngekot hahaha..

fiqheezwan said...

oo. gia duhal lukis

thrasher115 said...

hahah pakpuj ko toknang best eh kedak aik lemenet jak nest,kedak makan manok kampung jak bestnya heheheh