Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Sunday, January 4, 2009

Khabar Dari Bulan

Samekom..
Lamak dah pakpuj sik blogging tok. Almaklom lah.. pakpuj duak tiga bulan tok begasak kuang kuit dari bumi ke bulan.. pa pakpuj nektok dah pindah ke bulan jak. Bak kata urang tua, nak nuka slera lubang perut bah. Bukannya salu kita pindah randah camtok nak?
Jadi, nektok negri bulan bok jak nyambut hari raya taun baru 2009. Biasa lah.. diam rah negri bulan nang ada lambat skit. Pakpuj nak bekemeh pun lambat jak aek kemeh kuar... Yalah serba serbi jak lambat.


Jadi, sempena pakpuj nok dah pindah rah negri bulan tok.. pa kata pakpuj bercrita skit pasal negri bulan tok tek. Haa.. masa mula-mula pakpuj pindah sitok, pakpuj nang asa gumbira juak lah. Sik sangka juak rami dah sidak tambi diam sitok. Jadi, nok nama tambi tok.. nang sik jaoh laa dari masakan kari-kari tok. Jadi.. pakpuj sempat la juak makan kari nok dipolah tambi diam sitok. Dan masakan spesel rah sitok, semesti nya kari chiken gigi..


Rasa nya memang enak! Memandangkan sidak sitok susah mok dapat manok kampong, jadi tambi sitok salu nya akan sedaya upaya nangkap manok bulan jak lah... atau lam bahsa omputih nya.. chiken gigi. Rasa nya pun lebeh kurang kedak manok kampong nok perut dah kenak sumbat ngan tomato lah, minak manok bulan tok ada hensem kit laa.

Di samping ya, pakpuj nektok dah ada geng dah dibulan tok. Rami Muthu namanya. Nang bait tambi tok. Nya pun dah mukak kedei runcit juak rah bulan tok. walaupun rah bulan dah makin senang mok benapas dan oksijen dah makin senang mok dapat, namun Rami Muthu tetap makei helmet palak astronot nya. Bak kata dirik nya, takut tangada jak Tsunami melanda bulan.. jadi sekurang-kurangnya helmet nya ada.. sik muka nya basah kenak Tsunami bah.


Apapa pun.. pakpuj tok gik kepak.. maklom lah..bok pindah juak. Tapi rata-rata.. penghuni bulan tok suma bait-baitlah. Rasa kedak diam rah wonderland jak. Suma bejalan berpegang-pegang tangan.. sik kira melayu, cina, tambi, katak, cicak mahupun unta rona kalas. Suma idup aman damai, gigi hari-hari tegisin. Apabila didalam kesenangan, suma datang membantu ngaruk burit rakan sik kira kecik, tua, mudak, dan asam payak. Dan apabila suma dalam kesusahan.. maka berebut-rebut lah suma nyarong sloarbib rah palak sebagai tanda berkabong. Ahhh...betapa indahnya adat di negri bulan tok.
Jadi,.. dengan kesempatan tok... pakpuj ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA TAUN BARU 2009!!!...

8 comments:

farah.marzuki said...

aihhh ngutik diat kari begigi gia. gelik nyawa. ehh meherrr aihhh

f.i.e.z.a said...

garuk burit mek lok.haha..

aya_snooter said...

hahaaa...kari bgigi..eiw!

khairul onggon said...

Ieeew... kari gigi alien nak?? Hehe..

Rudy said...

asaku kari predator ya...wakakakak

Pakpuj said...

Duhai Farah.. meher ka? oOOo bak kata urang tua, meher tanda nyamai hoh :D

Duhai Fieza.. diamlah dibulan.. Rami Muthu pasti sudi garuk burit anda :D

Duhai Aya.. chiken gigi ya..sedap aihhh!

Duhai Onggon.. chiken gigi..spisis alien jinak :D

Duhai Rudy.. Kamik minat juak crita predator koh :D

AmirFX said...

Kari mari muthu...Leh polah iklan sik d bulan?? Nama kita tok kretip... Susah la mun nak mulak hal Rami Muthu...Biasa sidak Rami Muthu ya sik mandik pagi tanda kesyukuran dpt makan kari gigi.... Ada juak kawan ngn Muthu....Ingt tek aku sorang jak berkawan ngn Muthu....

zam adalah aku said...

perey aku tetak eh!