Disclaimer

In view of the latest developments, please do note that this is a PERSONAL weblog, and expresso nang nyaman mun di polah ngan aek kupi. Reading any part of this blog, kedak lah kita baca crita dak Harry Potter. Upon reading, you immediately waive all rights untuk bekemeh, berak, beringus sambil ngirup sup, dan lain-lain lah. Also do take note that those wishing to Merry Krismas, boleh lah bila-bila masa jak! Such comments could also render the person posting ke Bintulu ka, mun mok jaoh gik.. ke Ghana nun ka bleh juak. Skati lah seney mok di posting la hoh.

Sunday, November 30, 2008

Mari Molah Kek!

Hai... lamak dah sik jumpa ehek. Ritok pakpuj atang rajin.. haaa... rajin nak ngajar kitakurang cara-cara molah kek! Hahhhh??...apaa??? pakpuj pandei molah kek????

Aok...pakpuj memang terre molah kek ehek. Dan kali tok, pakpuj akan ngajar camne cara kita nak molah kek karipap! Okeh, untok resipi kek karipap tok... maka perlulah kita meli bahan2 seperti berikut:

1. 4 kilo bawang mirah besomet.
2. 7 igek telor manok aek tawar.
3. 400 kilo garam yang telah di jemor.
4. 444 kilo gula yang telah di jemor.
5. 1 botol pewarna tiruan yang dibenarkan belombak.
6. 2 ketol ais yang telah di jerok.
7. 8 tandan pisang penyet.

Cara-caranya:
Mula-mula, kita amik 4 igek tukol besi.. pangkong palak dikpun seblom kita susun-susunkan dalam kuali kita seperti gamba nok di debah tok..


Kemudian, kita tuang kicap masin lam kuali... kita gaol2 sambil ngoreng. Gorenglah sampei itam supaya aroma akan nait dan ini akan membantu kita benapsu untok makan kek karipap tok tek. Amik semua pisang penyet ya tek, tutok-tutokkan makei palaktut kita.. lepas ya susun-susunkan rah depan pintu umah jiran.

Setelah selesei suma ya, kita amik apapa jak dagin yang kita suka pakei inti kek karipap tok klak. Jika kitakurang suka dagin yang nyaman, rangup dan menawan.. maka pakpuj cadangkan lah supaya kitakurang makei dagin nok besar-besar kit. Jadi, untok masakan pakpuj tok.. pakpuj akan menggunakan dagin gajah..


Setelah dapat dagin tok tek, maka blend lah dagin ya idup-idup.. dan pastikan di campor skali ngan adunan nok dalam kuali ya tek. Blend lah adunan ya slamak 4 hari sampeilah nya belendir. Mun rasa-rasa blender ya berasap kedak nak meletup, maka pelok lah ia erat-erat dan dengan penoh kasih sayang. Balutlah ia dengan pempes sekiranya perlu.


Siap jak suma ya.. maka balutlah adunan ya tek ngan tepong kanji yang telah digasak makei bincu bibey dan tunokkan lah dalam dapor seperti yang pakpuj molah debah tok...


Setelah 4 jam nunggu sampei dapor kita rentong,... maka siaplah kek karipap kita ya tek. Kita boleh lah ngkah semua karipap ya dalam tapak. Mun rasa-rasa mok ngkah dalam cangkir pun bleh juak. sudah semesti nya lazat. Mun ekotkan zaman kinek tok, kek tok memang agak sesuailah pakei kita madat lam mulut pengantin masa rah atas pelamin. Jadi sik perlulah sidak nak molah nasik temuan agik klak.


Jadi untok menghebatkan lagik rasa kek kita tok tek, maka boleh la karipap tok tek di makan dengan minuman kegemaran kita,.. iaitu minuman Serei-Cola.


Pakpuj harap, kitakurang boleh berjayalah molah kek karipap macam nok dipolah pakpuj tok tek. Jadi, pakpuj mintak dirik lok.. lak pakpuj blogging gik. Slamat mencoba!

9 comments:

aya_snooter said...

wahahha.a..lak kamek coba molah ekot resepi kitak ahh..ok ok!

Pakpuj said...

Duhai Aya.. aok.. seyla jak. Boh lupak tanam jagung okeh! :D

AcHiKa said...

haa serei cola~~ktk polah dikpun ka??/

Pakpuj said...

Duhai Achika.. sora anda lunak lah :D

khairul onggon said...

Nang ada serei kola.. rasa serei na.. kelak lukus anak tekakku minum aik ya kekekeke...

Pakpuj said...

Duhai khairul.. serei-cola dh smakin peomos kinek tok. coba lah! :D

ShAf!xX said...

hahaha...pelik2 jak ktk tok.
ktk mpun ngedit gmba owh?
marvellous...

Pakpuj said...

Duhai Shaf!xX-ray
Aok koh deng.. mekpun ngedit gamba ya kehkehkeh. Mok meli? bleh... RM 3 juta rega sigek :D

AmirFX said...

Pak Puj maju!! Horeyyy!!!.... Aku berak lok...